Παραδοσιακή πολίτικη μπουγάτσα!
Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα! Οι απανταχού Θεσσαλονικείς και Σερραίοι προφανώς το ξέρουν, όμως για τους υπόλοιπους δεν είναι αυτονόητο.
Μια καλή ευκαιρία να… μπουν τα πράγματα στη θέση τους, ήταν το πρώτο Φεστιβάλ Πίτας που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, από τις 30 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου.
Συνταγή!
Υλικά:
4 κούπες γάλα
8 κουταλιές σούπας νισεστέ (κορν φλάουρ) ή ριζάλευρο
2 κουταλιές βούτυρο καλής ποιότητας κατά προτίμηση από αιγοπρόβειο γάλα ή αγελαδινό
10 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
2 σωληνάκια βανίλια
3 αυγά
12-15 φύλλα κρούστας πολύ λεπτά (ή σπιτικά ή τύπου Βηρυτού)
½ – ¾ κούπας βούτυρο για το φύλλο
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βάζουμε τις 3 κούπες γάλα να ζεσταίνονται με τη ζάχαρη. Χτυπάμε στο multi ή στο χέρι την 1 κούπα γάλα με τον νισεστέ και τα αυγά και τα αδειάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ. Μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει στην κατσαρόλα το αποσύρουμε από το μάτι και αρχίζουμε να το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα του μπολ, χτυπώντας παράλληλα με ένα πηρούνι όπως το αυγολέμονο.
Όταν αδειάσουμε όλο το καυτό γάλα στο μπολ, ξαναγυρίζουμε το περιεχόμενό του στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει το μείγμα και να έχουμε μια βελούδινη κρέμα. Βάζουμε και το βούτυρο και την κανέλα και ανακατεύουμε . Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
Το τύλιγμα:
Α. Πακετάκια μπουγάτσας (2-3 μερίδες το καθένα)
Για κάθε πακετάκι χρειαζόμαστε τρία φύλλα. Αλείφουμε ένα φύλλο με βούτυρο και το διπλώνουμε στα 4 ώστε να γίνει παραλληλόγραμμο. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας ένα δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και βάζουμε στο «κέντρο» του και διαγωνίως το πρώτο διπλωμένο φύλλο. Πάνω στο παραλληλόγραμμο βάζουμε μια γερή ποσότητα κρέμας και την απλώνουμε να πάρει το σχήμα του. Διπλώνουμε το κάτω φύλλο σαν φάκελο του ταχυδρομείου και σκεπάζουμε την κρέμα.
Όπως είναι το πακετάκι το βάζουμε σε ένα τρίτο βουτυρωμένο φύλλο πάλι διαγώνια και το ξανακλείνουμε σαν φάκελο. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τους φακέλους μας σε βουτυρωμένο ταψί, και τους βουτυρώνουμε.
Απλώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα ταψί περίπου 30×40 , ή καλύτερα μοιράζουμε σε δύο ταψάκια 20×30 και απλώνουμε την κρέμα, φροντίζοντας να περισσεύουν από το πλάι ώστε να εγκλωβιστεί στο εσωτερικό τους. Πάντα αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο πριν στρώσουμε το επόμενο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (δεν ξεχνάμε να τα βουτυρώνουμε) και αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο.
Ψήνουμε τις μπουγάτσες μας σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 30- 40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο).
Τις σερβίρουμε ζεστές, κομμένες σε μικρές μπουκίτσες, την γλυκιά πασπαλισμένη με αχνοζάχαρη και κανέλα και την αλμυρή με κρυσταλλική ζάχαρη.
Παρατηρήσεις:
1)Αν σας παραξενεύει η χρήση του κορν φλάουρ ή του ριζάλευρου (αυτό είναι πιο δυσεύρετο αλλά αξίζει) στην κρέμα, δοκιμάστε τα έστω για μια φορά. Είναι πολύ πιο ωραία από την κρέμα σιμιγδάλι
2)Είναι προτιμότερο και πιο αυθεντικό το τύλιγμα σε φακέλους . Μπορούμε να βάλουμε και μόνο δύο φύλλα σε κάθε φάκελο, παραλείποντας το τύλιγμά τους στο τρίτο φύλλο.
3)Με αυτή την ποσότητα της κρέμας φτιάχνουμε 4 με 5 φακέλους ανάλογα με την ποσότητα που βάζουμε στον καθένα.
4)Η μπουγάτσα μπορεί να φαγωθεί και την επόμενη μέρα αν την ζεστάνουμε λίγο. Γι αυτό πασπαλίζουμε με ζάχαρη μόνο τα κομμάτια που σερβίρουμε.