Από την καλή μας φίλη Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία
Καλημέρααααα σε όλους !!!
Πάμε να φτιάξουμε Πασατέμπο !!!
Οι κολοκύθες αυτή την εποχή είναι σε αφθονία !!!
Έφεραν και σε μένα, μπόλικες κολοκύθες… κόκκινες, κίτρινες… !!!
Πολλές οι επιλογές για το τι θα τις φτιάξω… γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα, γλυκό με φύλλο, κολοκυθόπιτα, σούπα, αλλά και να αποξηράνω τους σπόρους της και να φτιάξω Πασατέμπο.!!! …… Ας ξεκινήσω από αυτούς !!
Πασατέμπος ….. της Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρία
Κόβω την κολοκύθα, με μεγάλη προσοχή, γιατί η φλούδα της είναι πολύ σκληρή.
Καθαρίζω από την κολοκύθα τους σπόρους και μετά από τις ίνες που τους περιβάλουν…
Τις κολοκύθες τις κόβω σε κομμάτια, τις μοιράζω σε σακούλες και στην συνέχεια τις τοποθετώ στην κατάψυξη, για να τις έχω έτοιμες το Χειμώνα …. για να φτιάξω …. γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο, κολοκυθόπιτα αλμυρή,
σούπες, πουρέ και φυσικά, απλά ψητή κολοκύθα στον φούρνο !!!!
Συνεχίζω με τα σπόρια …. τα βάζω σε σουρωτήρι και τα πλένω πολύ καλά με νερό βρύσης … αρκετά χέρια να φύγει όσο μπορώ η κολλώδες υφή που έχουν.
Στραγγίζω καλά τα σπόρια, τα ρίχνω σε ένα ταψί και τα αφήνω έξω στο μπαλκόνι σε ήλιο, να στεγνώσουν καλά και ανακατεύω που και που.
Εάν έχει ήλιο σε 1 – 2 ώρες έχουν στεγνώσει …..
Αν δεν έχουμε ήλιο …. Όπως είχε σήμερα ….
Πρέπει να σκουπίσω πολύ καλά, τα σπόρια, με πετσέτα κουζίνας ή με χαρτί κουζίνας.
Μόλις στεγνώσουν λίγο, τους πασπαλίζω με αλάτι και λίγο καπνιστή πάπρικα.
Ανακατεύω καλά να πάει παντού και από τις δυο πλευρές τους, τους απλώνω καλά στο ταψί, να μην κολλάει ο ένας στον άλλο.
Προθερμαίνω τον φούρνο μου, στο φούλ για 1/2 ώρα να κάψει καλά και βάζω το ταψί με τους σπόρους να ψηθεί.
Κατεβάζω την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς, απλό φούρνο και ψήνω για 3/4 της ώρας … ανακατεύοντας κάθε 10΄ λεπτά, καλά για να ψηθούν απ όλες τις πλευρές.
Δοκιμάζω εάν είναι καλά ψημένοι … αλλιώς αφήνω λίγο ακόμα !!!
Προσοχή μην ψηθούν πολύ και καούν … αρπάζουν πολύ εύκολα.
Βγάζω από το φούρνο και τους αφήνω να κρυώσουν πολύ καλά, για να τους βάλω αν θέλω σε γυάλινο βάζο … ή τους τρώμε επιτόπου μόλις κρυώσουν !!!
Καλή Επιτυχία !!!