Κλείνοντας σιγά σιγά το 3ο αφιέρωμα μας στην Τήνο, ας μάθουμε για ακόμα μια υπέροχη συνταγή του νησιού!
Τα νησιά μας έχουν υπέροχες και πολυποίκιλες συνταγές!
Πατατάτο ή πατατού Τήνου!
(συνταγή αναλυτική και φωτο από ditucook.blogspot.com)
Υλικά
1200 γραμ. πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 γραμ. γραβιέρα Τήνου τριμμένη
600 ml γάλα
3 αυγά
λίγο μαϊντανό
αλάτι–πιπέρι–μοσχοκάρυδο
Καθαρίζουμε και ετοιμάζουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη. Τις λιώνουμε με το πιρούνι ή με το πρες πουρέ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c. Ρίχνουμε στις πατάτες το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τυρί, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Τέλος βάζουμε και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πυρέξ. Ψήνουμε για 40’ μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και έπειτα σερβίρουμε.