Υλικά
Κυδώνια (όσα θέλετε) + 1-2 μικρά μήλα αν θέλετε
Ζάχαρη
Κανέλα ξύλο
Αρμπαρόριζα
Λεμόνι
Βανίλια
Πλένουμε και καθαρίζουμε εξωτερικά με σφουγγαράκι, τα κυδώνια
Κόβουμε στα 4 ή σε περισσότερα κομμάτια ανάλογα το μέγεθος.
Ότι βγει από φλούδες, κουκούτσια κλπ τα κρατάμε σε μπωλ, όλα δεν πετάμε τίποτα.
Τα καθαρά κομμάτια τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα.
Τα διάφορα άλλα τα κλείνουμε σε τούλι πολύ καλά δεμένα.
Τα βάζουμε κι αυτά μέσα.
Ρίχνουμε τόσο νερό, ώστε να τα σκεπάζει + 3-4 δάχτυλα παραπάνω. (μένει σχετικά λίγο ζουμί αν βάλετε π.χ. 6 κυδώνια, οπότε μπορείτε με 10 κυδώνια να κάνετε ωραία ποσότητα)
1 ώρα βράσιμο.
Μετά στραγγίζετε το ζουμί αφού αφαιρέσετε, τούλι και κομμάτια.
Το βάζετε σε κατσαρόλα αφού το μετρήσετε με φλυτζάνι.
Για κάθε 2 φλυτζάνια από το ζούμι, ρίχνετε 1 ζάχαρη λευκή ή καστανή.
Ρίχνετε χυμό από 1 λεμόνι, 5-6 κλωναράκια αρμπαρόριζας. και βράζετε για μισή ώρα!
Προσοχή, θα κάνετε το τεστ δεσίματος σιροπιού, σε ένα πιατάκι, ρίχνετε σιρόπι, αν περνάει το κουτάλι από μέσα και αφήνει αυλάκι είναι έτοιμο. Το σιρόπι θα σφίξει εκτός φωτιάς κι άλλο.
Αν δείτε ότι θέλει 5΄ακόμα, βράστε αυστηρά 5΄
Αν δείτε ότι θέλει 5΄ακόμα, βράστε αυστηρά 5΄
Ρίχνετε την βανίλια 1-2 αμπούλες και σβήστε την κουζίνα.
Τοποθετείστε σε γυάλινο σκεύος σχετικά ρηχό.
φωτογραφία από το site kastoria365