Πένες με μπεσαμέλ ογκρατέν
Υλικά
500 γρ. πένες, βρασμένες
45 γρ. ελαιόλαδο
350 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
120 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
350 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ **
70 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
125 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
150 γρ. ντοματίνια, κομμένα σε τέταρτα
300γρ. γάλα
30 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
45 γρ. ελαιόλαδο
350 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
120 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
350 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ **
70 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
125 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
150 γρ. ντοματίνια, κομμένα σε τέταρτα
300γρ. γάλα
30 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
**υπολογίστε 2 φλυτζάνια του τσαγιού το πολύ
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα (αρκετά μεγάλη ώστε να χωρέσει έπειτα και τα ζυμαρικά) σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο αφού το αλατίσουμε καλά, μόλις ροδίσει , προσθέτουμε το μισό βούτυρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά και αποσύρουμε το κοτόπουλο.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, και την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε τα τυριά, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο, το φρέσκο κρεμμύδι, το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε ξανά αν χρειάζεται.
Βάζουμε το μείγμα των ζυμαρικών σ’ένα βουτυρωμένο ταψί και τα ισιώνουμε σε μια ομοιόμορφη στρώση. Τοποθετούμε τα ντοματίνια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, αντιστάσεις, μέχρι να αποκτήσει τραγανή κρούστα η επιφάνεια, 20-30 λεπτά περίπου.
πηγη Γιάννης Λουκάκος, φωτο fanpage