Πισία Ποντιακά
Η ζύμη και για τα ποντιακά πιροσκί και για τα πισία είναι η ίδια.
Πισία, τα υπέροχα, αφράτα και πεντανόστιμα παραδοσιακά Ποντιακά τηγανόψωμα, τα οποία γίνονται γρήγορα και εύκολα. Πρόκειται για ένα κλασικό – υπέροχο έδεσμα, της Ποντιακής κουζίνας.
Τα πισία γίνονται όπως και τα πιροσκί, με τη διαφορά ότι δεν έχουν γέμιση. Στον Πόντο τα έφτιαχναν συνήθως τις ημέρες που ζύμωναν το ζυμάρι για το ψωμί. Τραγανά απ’ έξω, αφράτα από μέσα, σερβίρονταν σκέτα. Συνήθως πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι.
Υλικά για τη ζύμη
- 750 γραμμάρια αλεύρι
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού, αλάτι
- 2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής για τα πισία
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά, μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για περίπου 1 ώρα, με μία πετσέτα, ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε με τον πλάστη, σε μορφή στρόγγυλης μικρής πίτας.
- Αφού τελειώσουμε με όλο το ζυμάρι, τρυπάμε την επιφάνεια τους με το πιρούνι. Ώστε να φουσκώσουν ομοιόμορφα κατά το τηγάνισμα.
- Αφού κάψει το λάδι, τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά (το πολύ 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά), μέχρι τα πισία μας να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Τέλος τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, προκειμένου να απορροφηθεί το λάδι.
Παρατηρήσεις
- Σερβίρονται κυρίως ζεστά, αλλά ακόμα και κρύα.
- Κανονικά τα πισία σερβίρονται σκέτα. Προαιρετικά μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη ή να τα συνοδέψετε με μέλι.
- Μπορείτε να τα φτιάξετε και χωρίς μαγιά, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Όπως προαναφέρθηκε αυτή η Ποντιακή συνταγή είναι περίπου ίδια με τα πιροσκί, με τη διαφορά ότι ανοίγουμε μεγαλύτερα φύλλα.
πηγη lelevose.gr