Κονσερβοποιήσετε το σπιτικό φαγητό σας
- Πλύνετε καλά τα γυάλινα βάζα στο χέρι ή το πλυντήριο. Βάλετε τα βάζα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό που βράζει για 20′ λεπτά. Αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας, βάζοντας τα βάζα ανάποδα και τα καπάκια στραμμένα πάνω. Προθερμάνετε το φούρνο στους 120 βαθμούς και τοποθετήστε τα δοχεία πάνω στη σχάρα για 15 λεπτά να αποστειρωθούν.
- Βάλτε το μαγειρεμένο φαγητό στα αποστειρωμένα βάζα (όπου χρειάζεται προσθέστε υγρό, μέσα στο οποίο θα βρίσκονται τα τρόφιμα, όπως άλμη για τα λαχανικά ή σιρόπι ζάχαρης για τα φρούτα ή λάδι για το ψάρι, κλπ.), Καθαρίστε καλά τα χείλη των βάζων, γιατί τυχόν υπολείμματα τροφίμων που θα εμποδίσουν το σωστό σφράγισμα και σφίξτε γερά το καπάκι.
- Αφήστε ανάποδα τα βάζα πάνω στον πάγκο μέχρι να κρυώσουν.Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, το καπάκι του βάζου θα έχει πιεστεί προς τα μέσα και η κονσέρβα θα είναι έτοιμη για αποθήκευση σε ξηρό και σκιερό μέρος για ένα τουλάχιστον χρόνο ή και περισσότερο. Αν πατήσετε το καπάκι και δείτε ότι ανεβοκατεβαίνει, τότε το βάζο δεν έχει σφραγιστεί καλά και πρέπει να καταναλώστε το περιεχόμενο μέσα σε 2-3 μέρες.
πηγη thesstoday