Οδηγίες από τον δάσκαλό μου σεφ ,το μαγείρεμα του πιλαφιού ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ!
-
Τι ρύζι χρησιμοποιώ για το πιλάφι; Το κίτρινο μακρύκοκκο ρύζι
-
3 τρόποι για να το φτιάξουμε (π.χ. για 1 φλ.τσ. ρύζι)
Βάζουμε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο καλό αγελαδινό σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, να μαραθεί, ανακατεύοντας συνέχεια.
Πλένουμε το ρύζι καλά 3-4 φορές και το στραγγίζουμε ή το ρίχνουμε σε μια πετσέτα, να στεγνώσει.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε να πάρει επάνω του το ρύζι ότι υπάρχει στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε νερό σε αναλογία 2-2,5 φορές την ποσότητα ρυζιού (δηλαδή για 1 φλ. ρύζι, 2 με 2,5 φλ. νερό ή ζωμό από κοτόπουλο-λαχανικά-κρέας
Αλάτι θα ρίξουμε μέσα στο νερό ή στον ζωμό
Κάνουμε ένα μπουκέτο γαρνί (με κοτσάνια από μαϊντανό, θυμάρι, φύλλα δάφνης) μέσα σε τούλι και θα το βάλουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Σε αυτή την φάση ή θα το βάλετε στον φούρνο ή θα το κρατήσετε σε χαμηλή φωτιά στο μάτι, για 17΄!
Μόλις γίνει, το αδειάζουμε σε άλλη κατσαρόλα να κρυώσει και ρίχνουμε μετά μια κουταλιά βούτυρο αγελαδινό. Ανακατεύουμε με πιρούνα! όχι με κουτάλα!
ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ ΣΠΙΡΩΤΟ! αν δεν κάνετε όλα αυτά θα φάτε ένα πιλάφι μέτριο ή και δεν θα λέγεται πιλάφι!
2 εναλλακτικές
-
Θα κάνετε ακριβώς ότι γράψαμε στο ποστ παρασκευής του πιλαφιού, με την διαφορά ότι δεν θα βάλετε κρεμμύδι
-
Θα βάλετε πρώτα το νερό ή τον ζωμό στην κατσαρόλα να βράσει και μετά ρίχνετε αλάτι και βούτυρο. Μόλις βράσει ρίξτε το ρύζι (πάλι πλυμένο) . Μόνο σε αυτή την εκδοχή ρίξτε και 3-4 σταγόνες λεμόνι για να γίνει σπυρωτό!
Δήμητρα Τζαβέλλα (Demy Dimitra Nika)
Θεσσαλονίκη