Το καλύτερο σάμαλι που θα φτιάξετε ποτέ στην ζωή σας!
Το γλυκό της Δαμασκού!
Η συνταγή είναι αναλυτική βήμα βήμα, μην αλλάξετε τίποτα, δεν θα πετύχει
υλικά
- 500γρ σιμιγδάλι χοντρό
- 500γρ γιαούρτι (πρόβειο με πέτσα)
- 300γρ ζάχαρη
- 200μλ νερό
- 2 κοφτές κουταλιές γλυκού σόδα (ή 3 γεμάτες κ.γλ. μπέικιν)
- 1 κουταλιά γλυκού τριμμένη μαστίχα
- 4 κουταλιές σούπας σησαμέλαιο (ή βούτυρο κλαριφιέ, θα σας δώσουμε τρόπο παρασκευής)
Για το σιρόπι
-
- 700γρ ζάχαρη
- 700γρ νερό
- 1 κουταλιά γλυκού χυμό λεμόνι
- 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Αλείφουμε ένα ρηχό ταψάκι 25Χ35 εκ, με λίγο από το σησαμέλαιο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του μίγματος – εκτός από το σιμιγδάλι – σε ένα μπολ να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε, λίγο λίγο, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να ενωθεί με το μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσει το σιμιγδάλι για 2 ώρες. Το μίγμα δεν πρέπει να έχει ύψος πάνω από 2εκ.
Επειδή προσθέτουμε νερό στη συνταγή, για να φουσκώσει σωστά το σιμιγδάλι, το μείγμα απλώνεται εύκολα στο ταψί και δεν μπορεί να χαραχθεί, παρά μόνο σε απαλές γραμμώσεις, όσο να υπολογίσουμε τα κομμάτια για να βάλουμε τα αμύγδαλα.
Αν δεν βάλουμε αμύγδαλα μπορούμε να μην χαράξουμε και να κόψουμε το γλυκό στο τέλος, αφού κρυώσει. Αν βάλουμε άπαχο γιαούρτι, η επιφάνεια γίνεται πολύ απαλή και εύκολη να κοπεί.
Χαράζουμε ενδεικτικά σε κομμάτια και βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού ένα καθαρισμένο αμύγδαλο ή ένα αράπικο φυστίκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 180 βαθμών Κελσίου, στη δεύτερη σχάρα από κάτω, για 45-50 λεπτά.
Λίγο πριν βγει το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ενώνοντας όλα τα υλικά εκτός από το ροδόνερο και φέρνοντας σε βρασμό για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το ροδόνερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά. Καυτό το σάμαλι, ζεστό το σιρόπι
Βάζουμε στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα και αφήνουμε εκεί να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρουμε μόνο όταν έχουν περάσει 24 ώρες από το ψήσιμο. Η γεύση του έχει γίνει σωστή μόνο τότε.
Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο μια εβδομάδα, αεροστεγώς κλεισμένο, να μην στεγνώσει.
πηγή tastefull.gr