Σαρδέλες μαρινάτες, καλοκαιρινός μεζές!
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες ανοιγμένες φιλέτο
- 1 φλιτζ. αλάτι χονδρό
- 5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
- Χυμός 2 ή 3 λεμονιών
- Ελαιόλαδο, μαϊντανό
Διαδικασία
Ανοίγουμε τις σαρδέλες και τρίβοντας ελαφρώς το δάκτυλο πάνω-κάτω στη ράχη για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρούμε το κόκαλο χωρίς να αφαιρέσουμε την ουρά.
Απλώνουμε τις φιλεταρισμένες σαρδέλες ανοιχτές σε μια στρώση σε γυάλινο πλατύ σκεύος, σκορπάτε από πάνω λίγο σκόρδο και ρίγανη και τις πασπαλίζετε με αρκετό αλάτι. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάνοντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια.
Βάζουμε μια τελευταία στρώση από αλάτι από πάνω και περιχύνουμε τις σαρδέλες με αρκετό χυμό λεμονιού μέχρι να σκεπαστούν καλά. Τις αφήνουμε για 4-5 ώρες στο ψυγείο μέχρι να πάρουν άσπρο χρώμα και να «ψηθούν».
Δοκιμάζουμε και αν έχουν πάρει πολύ αλάτι, τις ξεπλένουμε με λίγο νερό.
Σερβίρουμε, περιχύνοντας με λάδι και γαρνίροντας με ντοματίνι.
πηγη reader.gr