Σκαλτσούνια Μανιάτικα με καρύδι και λάδι
Υλικά για το φύλλο
- 1 ½ ποτήρι παρθένο Ελαιόλαδο Μάνης, εκλεκτής ποιότητας
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- ½ ποτήρι ανθρακούχο νερό (σόδα)
- Λίγο αλάτι
- 1.300 γραμ. περίπου αλεύρι για ζύμες
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο. Το αλεύρι το ρίχνουμε σιγά – σιγά. Ζυμώνουμε τη ζύμη μας καλά, ώστε να είναι μαλακή και αφράτη. Την σταυρώνουμε, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για λίγο, μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί.
Υλικά για τη γέμιση
-
- 500 γραμ. καρυδόψιχα τριμμένη ( καρύδια γευστικά και πεντανόστιμα Ταϋγέτου)
- 5 φρυγανιές τριμμένες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ σουσάμι τριμμένο, αφού πρώτα το βάλουμε στη κατσαρόλα με λίγο αλάτι για να ροδίσει ελαφρά
- 1 ποτήρι ποτό «Διάφορο»
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 500 γραμ. αρωματικό μέλι, θυμαρίσιο Ταϋγέτου
- 1 κιλό άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία μαλακή ζύμη.
Εκτέλεση για τα σκαλτσουνάκια
Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Παίρνουμε ένα – ένα και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, με τον λεπτό πλάστη. Κόβουμε με κούπ – πατ ή αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε ως οδηγό ένα πιατάκι από φλιτζάνι του καφέ, δίσκους διαμέτρου περίπου 7-8 εκ.
Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τον διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες ώστε να κολλήσουν οι άκρες καλά μεταξύ τους. Πριν κλείσουμε το κάθε δίσκο, αλείφουμε την άκρη του με λίγο νερό.
Τα τοποθετούμε σε αβουτύρωτο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και ζεστά όπως είναι, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, που την αφήνουμε να πέφτει από το συρμάτινο τρυπητό ή εάν δεν θέλουμε το ανθόνερο, ένα – ένα τα βρέχουμε σε μπολ με νερό, τα τοποθετούμε σε με μια φλοκάτη πετσέτα και αμέσως τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τον διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες ώστε να κολλήσουν οι άκρες καλά μεταξύ τους. Πριν κλείσουμε το κάθε δίσκο, αλείφουμε την άκρη του με λίγο νερό.
Τα τοποθετούμε σε αβουτύρωτο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και ζεστά όπως είναι, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, που την αφήνουμε να πέφτει από το συρμάτινο τρυπητό ή εάν δεν θέλουμε το ανθόνερο, ένα – ένα τα βρέχουμε σε μπολ με νερό, τα τοποθετούμε σε με μια φλοκάτη πετσέτα και αμέσως τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
πηγη mylokalamata.gr