Κρητική σοφεγάδα
“Η σοφεγαδα είναι ένα παραδοσιακά κρητικό φαγητό που χρονολογείται από 1909.
Είναι ένα φαγητό που τρώγεται και τις μέρες της σαρακοστής λόγω νηστείας δεδομένου ότι τα υλικά του είναι μόνο λαχανικά.
Εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχαν ούτε θερμοκήπια ούτε λαϊκές, οι νοικοκυρές διατηρούσαν κήπους και περβόλια. Έβγαιναν λοιπόν και μάζευαν ότι λαχανικά έβρισκαν και ότι αρωματικά είχαν. Τα παρακάτω που έχουμε βάλει στην συνταγή αυτή είναι τα πιο δημοφιλή.”
Υλικά για 5 άτομα
Μελιτζάνες 300gr
Κολοκύθια 300gr
Πιπεριά πράσινη κέρατο 100gr
Πιπεριά κόκκινη κέρατο 100gr
Βλίτα 50gr
Πατάτες 300gr
Σκόρδο 2 σκελίδες
Κρεμμύδια φρέσκα 2 τμχ
Κρεμμύδια ξερά 1 τμχ
Ελαιόλαδο 100ml
Ντομάτα φρέσκια 400gr
Φασολάκια 200gr
Μπάμιες 200gr
Μαϊντανός 150gr
Αρωματικά:
Αλάτι Πιπέρι Θυμάρι Δυόσμος Βασιλικό Ρίγανη Δενδρολίβανο Θρούμπι
Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ κομμάτια όπως και το μπριάμ, τα βλίτα τα καθαρίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε όπως και το μαϊντανό προσθέτουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για περίπου 45 με 50 λεπτά.
Τα αρωματικά φροντίστε να μπουν σε ίσες ποσότητες. Αν τα βρείτε φρέσκα το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Καλή όρεξη με άρωμα Κρήτης!
Παπακωνσταντής Μιχάλης
Chef ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης
φωτο cretans.gr