Τι να φάω αντί για κρέας! 7 λύσεις!
(για χορτοφάγους ή νηστεία)
- καλαμαράκια, χταπόδια, σουπιά
Αποδίδουν λίγες θερμίδες ανά μερίδα (85 γραμμάρια ή 1 παλάμη), αλλά σημαντική ποσότητα πλήρους πρωτεΐνης. Ενδεικτικά δίνουν στο σώμα 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ίδια δηλαδή ποσότητα με μία μερίδα κοτόπουλο. Σε αυτά θα βρείτε ακόμη ωμέγα 3 ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες Β12, Α, C και Ε, ψευδάργυρο, σελήνιο και άλλα.
- μανιτάρια
όταν τα μανιτάρια ψηθούν παίρνουν μια «σαρκώδη» υφή η οποία πλησιάζει πολύ εκείνη του κρέατος. Μήπως λοιπόν να δοκιμάζατε να φτιάξετε κιμά από μανιτάρια αντί για κρέας;
- Όσπρια
Θυμηθείτε πως για να απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος πρέπει να προσθέσετε κάτι «ξινό», ή πλούσιο σε βιταμίνη C, στο φαγητό σας. Μερικοί συνδυασμοί είναι: φακές με ξύδι, πιπεριές και ντομάτα στη φασολάδα ή λεμόνι στα ρεβίθια, μπρόκολο στον αρακά.
- Δημητριακά
Η βρώμη, το σιτάρι και τα υπόλοιπα δημητριακά ολικής άλεσης σας δίνουν ενέργεια (υδατάνθρακες), φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα δημητριακά μπορούν να καταναλωθούν είτε ως προϊόντα αλεύρου (ψωμί, μακαρόνια), είτε να μαγειρευτούν όπως το ρύζι ή το ταμπουλέ.
- Σόγια
Η «αγαπημένη» εναλλακτική των χορτοφάγων, και η πληρέστερη φυτική πρωτεΐνη. Στα οφέλη της σόγιας προστίθεται η περιεκτικότητα της σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ, ωμέγα 3 λιπαρά.
- Ξηροί καρποί και ταχίνι
Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα αυτών (ταχίνι, φυστικοβούτυρο) είναι πραγματικοί διατροφικοί θησαυροί.
Προσθέστε τις τροφές αυτές σε σαλάτες, μακαρονάδες και παραδοσιακές συνταγές όπως μπριάμ!
- αποξηραμένα φρούτα (προσοχή, προμηθευτείτε τα από καταστήματα με καλά, και λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα)
Ποιος θα το φανταζόταν πως τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή σιδήρου! Προτιμήστε 2 κουταλιές της σούπας δαμάσκηνα, βερίκοκα ή σταφίδες χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.