Τσουρέκι κοπανιστό!
(αν έχετε νεύρα από την καραντίνα είναι το ιδανικό!)
χωρίς μίξερ, χωρίς ζύμωμα, χωρίς ζυγαριά, χωρίς κουζινομηχανή, χωρίς κόπο….ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ!!!
ΥΛΙΚΑ: για 2 μεγάλα τσουρέκια ή 3 μεσαία
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ.στραγγιστό -στραγγισμένο από τυχόν νερά (ούτε 220 ούτε 240)-
- 1 κεσεδάκι φρέσκο γάλα
- 1 κεσεδάκι ζάχαρη +4 κ.σ.
- 1/2 κεσεδάκι βούτυρο (αν έχετε βουτυρο που η συσκευασία έχει ένδειξη με γραμμάρια τότε είναι 100 γρ. αυτά που χρειαζόμαστε)
- 1 κ.σ. μέλι ρευστό (αν είναι άθερμο βάζουμε μία κοφτή κ.σ. ή ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού)
- 2 αυγά μεγάλα + 1 αυγό για άλειμμα
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. κακουλέ
- ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό)
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (9 γρ.+9 γρ.)
- 6 κεσεδάκια αλεύρι για τσουρέκι με πρωτεΐνη 13 εως 14 γρ.
- σπορέλαιο για το κοπάνισμα!
- αμύγδαλο φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία κατσαρόλα μεγαλούτσικη βάζουμε 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.), 1 κεσεδάκι γάλα φρέσκο, 1 κεσεδάκι γεμάτο ζάχαρη + 4 κουταλιές της σούπας, 1 κ.σ. μέλι ρευστό, 1/2 κεσεδάκι βούτυρο(100 γρ.) ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. μαχλέπι, 1 κ.γ. κακουλέ και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι αν το επιλέξουμε.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή ένταση. Για παράδειγμα αν το μάτι μας φτάνει μέχρι το 9, το βάζουμε στο 4. Αυτό το κάνουμε για να μην καεί το μείγμα και τη μαγιά που θα βάλουμε μετέπειτα. Ανακατεύουμε κάθε τόσο. Στο μεταξύ σπάμε τα αυγά στο κεσεδάκι με το γιαούρτι.
Όταν μείνουν λίγα, μικρά κομματάκια από το βούτυρο, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο.Προσθέτουμε τα 2 φακελάκια μαγιά και κατόπιν τα αυγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Γι’αυτό φροντίζουμε να σπάσουμε τα αυγά και τα δύο στο κεσεδάκι πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα.
Τέλος, προσθέτουμε ένα-ένα τα 6 κεσεδάκια αλεύρι και ανακατεύουμε. Αρχικά με τον αυγοδάρτη και από το τέταρτο κεσεδάκι με ένα κουτάλι. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα-ζυμωμα. Το κάνουμε μόνο μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
Λαδώνουμε-απλώνουμε με σπορέλαιο τον πάγκο μας και τα χέρια μας. Ρίχνουμε τη ζύμη μας επάνω στη λαδωμένη επιφάνεια και αφού την λαδώσουμε με το υπάρχον λαδι στα χέρια μας γύρω γύρω αρχίζουμε να την κοπανάμε! Κοπανάμε 50 φορές (με δύναμη- μη το φοβηθείτε) και κάθε 10 περίπου χτυπήματα λαδώνουμε χέρια και επιφάνεια ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
Όσο το κοπανάμε τόσο πιο ωραία και ελαστική θα γίνεται η ζύμη μας! Κοπανίστε και ξεδώστε!
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστούτσικο μέρος να φουσκώσει, περίπου 2 ώρες.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη. Κάνουμε κορδόνια και σχηματίζουμε πλεξούδες ανάλογα τα γούστα μας!
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για λίγο.
Ένα καλό κόλπο είναι το εξής: ανοίγουμε τα μάτια της κουζίνας για 3-4 δευτερόλεπτα και αφού ζεσταθούν τα κλείνουμε.
Έπειτα τοποθετούμε το ταψί επάνω!
Αλείφουμε με το ασπράδι ή ολόκληρο το αυγό αν τα θέλετε πιο σκούρα (προσθέτουμε και ελάχιστο νεράκι μέσα). Τέλος,προσθέτουμε το αμυγδαλάκι απο πάνω ή σουσάμι εναλλακτικά.
Τοποθετούμε ένα μικρό μπολάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου. Καλό είναι να το βάλετε στο σημείο εκείνο που δεν έχει τσουρέκι ακριβώς από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμους στις αντιστάσεις για 30 -35 λεπτά αν κάνετε 3 τσουρέκια και 35-40 αν κάνετε 2 τσουρέκια!
evicita.gr