Από την καλή μας φίλη Πόπη Μητραλέλη
Τα πιο νόστιμα κι αφράτα τυροκουλουρα που έχω δοκιμάσει!
Διαλύω 25γρ νωπή μαγιά σε 220ml χλιαρό γάλα, 1 κουτ. σουπας ζάχαρη και λίγο αλεύρι (2 κ.σ.) κι αφήνω να σταθεί για 10-15 λεπτά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.
Ανακατευω μισή κουταλιά της σούπας αλάτι με περίπου 500γρ αλεύρι γοχ, μετά τον χυλό της μαγιάς, 110 ml ηλιέλαιο , 1 γιαούρτι 2% λιπαρά και τέλος 110γρ βούτυρο lurpak μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου.
Γίνεται μια μαλακή ζύμη.
Αφήνω να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για την γέμιση χρησιμοποίησα γύρω στα 300γρ φέτα Ήπειρος ελαφρύ, με 2 κουταλιές απ το γιαούρτι, που κράτησα, και 1 ασπράδι αυγού. Απλώνω με την παλάμη στον πάγκο, χωρίς αλεύρι, σε λωρίδες , γεμίζω και στριφογυριζω.
Αφήνω πάλι κάνα τέταρτο.
Για την επάλειψη πειραματιστηκα και μου βγήκε.
Στα κουλούρια της Κωνσταντινούπολης βάζουν πετιμέζι απο πανω και γίνονται απίθανα. Εγώ χτύπησα έναν κρόκο με ελάχιστο νερό και 1 κουταλιά μέλι κι αλλειψα. Υπέροχο αποτέλεσμα!
Πασπαλισα μερικά με σουσάμι κι άλλα με γραβιέρα. Ψήσιμο στους 170 στον αέρα για 25-30 λεπτά. Λόγω του γιαουρτιού και το βουτυρου παραμένουν αφράτα κι αφού κρυωσουν🙂