ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ αφράτη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ-ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ!
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ από το littlecookingtips.com
Υλικά
500γρ (4 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
– 250γρ βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
– 450γρ (2 1/4 φλυτζ.) ζάχαρη
– 6 μεσαίου μεγέθους αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
– 9γρ (3 κ.γ.) μπέηκιν πάουντερ
– 5γρ (2 κ.γ.) ξύσμα πορτοκαλιού
– 1 κ.γ. χυμός πορτοκάλι
– 250ml (1 φλυτζ.) γάλα
– 1/2 κ.γ. αλάτι
– ζάχαρη άχνη, για να πασπαλίσουμε τη βασιλόπιτα
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα πλαϊνά και τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού με ελατήριο, μεγέθους 25×6εκ.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 8-10 λεπτά, με ένα μίξερ χειρός ή με επιτραπέζιο μίξερ, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα. (με το εξάρτημα που είναι σαν αυγογδάρτης)
Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουμε το μίξερ και να κατεβάσουμε τα υλικά από τα τοιχώματα, τουλάχιστον μία φορά, ώστε να ανακατευτούν καλά . Μόλις είναι κρεμώδες και αφράτο το αποτέλεσμα , το μείγμα βουτύρου μας είναι έτοιμο.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μερικά δευτερόλεπτα για να ενσωματωθούν. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε αργά αργά τους κρόκους. Κάθε κρόκος πρέπει να ενσωματωθεί πριν προστεθεί ο επόμενος.
Μόλις ανακατευθούν καλά τα υλικά σταματάμε και αδειάζουμε το μείγμα αυτό σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζουμε καλά το αρχικό μπολ και τους αναδευτήρες του. Θα τα χρειαστούμε όλα και πάλι στη συνέχεια. Τα σκουπίζουμε καλά. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν .
Προσθέτουμε το μισό μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-αυγών. Ανακατεύουμε καλά με λαστιχένια σπάτουλα (μαριζ) μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε το γάλα , και ανακατεύουμε και πάλι με τη σπάτουλα να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ενσωματώνουμε και αυτό . Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C (στον αέρα).
Χτυπάμε τα ασπράδια σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματίζουν κορυφές, μέχρι να φτιάξουμε δηλαδή μαρέγκα). Παίρνουμε τη μισή από τη μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα για το κέικ . “Διπλώνουμε” τη μαρέγκα στο μείγμα σιγά σιγά, αλλά δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Μόλις ενσωματωθεί, προσθέτουμε και την άλλη μισή, και τη διπλώνουμε και αυτή για να ενσωματωθεί.
Αδειάζουμε το μπολ στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει. Παίρνουμε ένα πλυμένο, καθαρό κέρμα και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
Το τοποθετούμε στο μείγμα μας .
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα, ή και παραπάνω ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ψηθεί το κέικ. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο.
Στολίζουμε τη βασιλόπιτα μας με άφθονη ζάχαρη άχνη.