Αυτή η βασιλόπιτα, είναι σαν αφράτο κέικ, αλλά θυμίζει και τσουρέκι λόγω της μαστίχας που περιέχει.
Μια φανταστική συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε φέτος.
Υλικά
300 γρ. βούτυρο μαλακό
400 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
750 γρ. αλεύρι φαριν απ κοσκινισμένο
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 σφηνάκι κονιάκ
χυμός και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Προαιρετικά1 αυγό χτυπημένο – ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα
400 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
750 γρ. αλεύρι φαριν απ κοσκινισμένο
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 σφηνάκι κονιάκ
χυμός και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Προαιρετικά1 αυγό χτυπημένο – ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνετε το μίγμα σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό.
Προαιρετικά, κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ’ ένα πιρούνι (πριν το ψήσιμο) και αλείφετε την πίτα με αυγό, ενώ τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα. Διαφορετικά, την κοσκινίζετε με άχνη, περιχύνετε με γλάσο σοκολάτας/λευκό ή χρησιμοποιείτε ζαχαρόπαστα ως διακόσμηση.
Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνετε το μίγμα σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό.
Προαιρετικά, κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ’ ένα πιρούνι (πριν το ψήσιμο) και αλείφετε την πίτα με αυγό, ενώ τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα. Διαφορετικά, την κοσκινίζετε με άχνη, περιχύνετε με γλάσο σοκολάτας/λευκό ή χρησιμοποιείτε ζαχαρόπαστα ως διακόσμηση.
φωτο: Noikokyra.gr συνταγή: cookpad