Υλικά:
500 γρ. αλεύρι Φαρίναπ
1,5 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1/4 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. κρυστάλλους μαστίχας
3/4 κούπα ζάχαρη
170 γρ. ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
40 γρ. κονιάκ
150 γρ. ψιλοκομμένα ή χοντροκομμένα καρύδια (προεραιτικά)
Σιμιγδάλι για αλεύρωμα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς στις εστίες πάνω κάτω (χωρίς αέρα.)
– Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το γαρύφαλλο, την βανίλια, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα που την έχουμε κοπανήσει σε γουδί με λίγη ζάχαρη για να γίνει σκόνη και ανακατεύουμε καλά με ένα σίρμα. Τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
– Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη χτυπώντας με ένα σίρμα για να λιώσει και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το αλεύρι σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα λείο παχύρευστο χυλό.
– Λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο μία στρογγυλή φόρμα, τη αλευρώνουμε με το σιμιγδάλι καλά και ρίχνουμε το μείγμα. Αν θέλουμε, τυλίγουμε σε αλουμίνοχαρτο ένα κέρμα και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
– Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στα 40-45 λεπτά μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας κι αν βγεί καθαρό η πίτα μας είνα έτοιμη, αν λερωθεί σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Τσεκάρουμε κάθε 5-10 λεπτά και βγάζουμε όταν ψηθεί.
– Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία!!