Τα υλικά αλλά και τα μυστικά για να φτιάξουμε μόνοι μας τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Λήμνου Βαλάνες ή Αυτούδια, μας δίνουνε μέσα από τη συνταγή που ακολουθεί, οι μαθητές του ΙΕΚ Λήμνου
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αλεύρι Λήμνου
150 γραμ. περίπου νερό
350 γραμ. τριμμένο μελίχλωρο (τυρί)
λίγο αλάτι
λίγο μούστο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζυμώνουμε το αλέυρι σε σφιχτή ζύμη και το αφήνουμε περίπου 35-40 λεπτά να ξεκουραστεί. Το κόβουμε σε μικρές μπάλες και του δίνουμε σχήμα μπαστουνιού. Κόβουμε μικρά κομμάτια περίπου 2 εκατοστών και με το μεσσαίο μας δάχτυλο πατάμε κάθε κομματάκι και το τραβάμε προς τα εμπρός ώστε να κάνει μια λακούβα στη μέση. Πάντα τα δουλεύουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
Τα αφήνουμε για περίπου δύο ώρες να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα βράζουμε σε πολύ και βραστό νερό. Στραγγίζουμε και σερβίρουμε με μπόλικο μελίχλωρο τυρί. Προαιρετικά μπορούμε να περιχύσουμε με καυτό βούτυρο για να ροδίσει το τυρί. Στη Λήμνο συνηθίζεται να σερβίρονται με μούστο.
limnosfm100.gr