Αγκινάρες γεμιστές (σπεσιαλιτέ Μεσσηνίας)
Σπάνια και πολύ νόστιμη συνταγή!
- 8 αγκινάρες
- 500 γρ. κιμά
- 1 κρεμμύδι
- 2 ντομάτες
- 1 ποτηράκι κρασιού κρασί άσπρο
- 2-3 κουταλιές σούπας λάδι
- Δάφνη, κανέλλα, γαρύφαλλο
- 1 χυμό λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 350 γρ. γάλα
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες βγάζοντας τα χοντρά φύλλα και το χνούδι και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι και λεμόνι για 20 λεπτά. Καβουρντίζουμε το κρεμμύδι, τον κιμά και τις τριμμένες ντομάτες, προσθέτουμε την δάφνη, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα, σβήνουμε με κρασί και τα σιγοβράζουμε με το ζουμί τους. Βάζουμε το μείγμα του κιμά μέσα στις αγκινάρες και σε άλλη κατσαρόλα παρασκευάζουμε την κρέμα, ανακατεύοντας το γάλα, το αλεύρι και το βούτυρο ώσπου να δέσουν. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί, περιχύνουμε την κρέμα πάνω από τον κιμά, τοποθετούμε τις αγκινάρες σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180-200 βαθμούς ώσπου να ροδίσει η κρέμα.
φωτό γαστρονόμος, συνταγή mylokalamata.gr