Αγνόπιτες Κρήτης
Από τα πιο γρήγορα και από τα λιγότερο απαιτητικά στην ζύμη είναι οι αγνόπιτες που φτιάχνουν σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου. Από φοιτήτρια στις επαφές που είχα με Ηρακλειώτισες νοικοκυρές μου μάθανε να φτιάχνω τις πιτούλες με ζύμη φύλλου, χωρίς όμως να ανοίγω με ξυλίκι, και την μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει καθόλου στα χέρια.
Η σπιτική πίτα είναι πιο νόστιμη, όχι γιατί είναι φτιαγμένη από τα δικά μας χέρια ή της νοικοκυράς, αλλά γιατί γνωρίζουμε τα υλικά που χρησιμοποιούνται και την ποιότητα τους και προπάντων γιατί έχουν ψηθεί σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Η σπιτική πίτα είναι πιο νόστιμη, όχι γιατί είναι φτιαγμένη από τα δικά μας χέρια ή της νοικοκυράς, αλλά γιατί γνωρίζουμε τα υλικά που χρησιμοποιούνται και την ποιότητα τους και προπάντων γιατί έχουν ψηθεί σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Υλικά
500γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
20γρ μπέικιν πάουντερ
30ml ελαιόλαδο
30ml ρακί ή τσίπουρο ή κονιάκ
250ml χλιαρό νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι
500γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
20γρ μπέικιν πάουντερ
30ml ελαιόλαδο
30ml ρακί ή τσίπουρο ή κονιάκ
250ml χλιαρό νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι
Γέμιση
400γρ. ξινομυζήθρα
400γρ. ξινομυζήθρα
Εκτέλεση
Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ρακί, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονίου.
Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να ξεκουραστεί.
Λιώνουμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα, πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
Πλάθουμε τη ζύμη επίσης σε μπαλάκια στο ίδιο περίπου μέγεθος με τη μυζήθρα. Ανοίγουμε λίγο τη ζύμη στη παλάμη μας και τοποθετούμε στη μέση τη μυζήθρα. Κλείνουμε και ανοίγουμε ξανά με το χέρι μας.
Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τοποθετούμε τις αγνόπιτες όρθιες σε απορροφητικό χαρτί.
Μπορούμε να της φάμε σκέτες σαν ορεκτικό ή να συνδυάσουμε με μέλι, πετιμέζι ή μαρμελάδα.
Στη συγκεκριμένη συνταγή τις φάγαμε σαν γλυκό σε ένα Κυριακάτικο πρωινό με μέλι, μαρμελάδα ροδάκινο και καβουρδισμένο σουσάμι, καρύδι. Η επιλογή δική σας..
Καλή επιτυχία!!!
Στη συγκεκριμένη συνταγή τις φάγαμε σαν γλυκό σε ένα Κυριακάτικο πρωινό με μέλι, μαρμελάδα ροδάκινο και καβουρδισμένο σουσάμι, καρύδι. Η επιλογή δική σας..
Καλή επιτυχία!!!
πηγη kritikes-geuseis.gr