Αλιάδα Κεφαλονιάς! (σκορδαλιά)
Για την αλιάδα
- 1 κιλό πατάτες
- 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- χυμός 1 λεμονιού
- αλάτι
- ζουμί από μπακαλιάρο
Διαδικασία
Κανονίζουμε το χρόνο για να σερβίρουμε τον μπακαλιάρο και την αλιάδα ζεστά. Κρατάμε στην άκρη δύο μικρά κομμάτια μπακαλιάρου και τα βράζουμε σε κατσαρολάκι με 1 – 1½ ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο νερό τις πατάτες με το φλούδι τους, μέχρι να γίνουν (τις τρυπάμε με ένα ξύλο για σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι – πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία).
Αν υπάρχει μεγάλο γουδί**, χτυπάμε πρώτα 3 – 4 σκελίδες σκόρδο με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν αλοιφή και μετά προσθέτουμε μία-μία τις πατάτες, ξεφλουδισμένες και ζεστές.
**Αν δεν έχουμε γουδί, λιώνουμε το σκόρδο στο μούλτι και το ανακατεύουμε με τις πατάτες που είτε τις έχουμε πατήσεις με πηρούνι ή τις έχουμε περάσει από μύλο λαχανικών.
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα δουλεύουμε εντατικά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι. Το μείγμα είναι πηχτό, οπότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζουμί από το βράσιμο του μπακαλιάρου, που πρέπει να είναι χλιαρό, και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει κάπως μελάτο. Ελέγχουμε το αλάτι, μπορεί να χρειάζεται λίγο. Προσέχουμε να μη γίνει πολύ νερουλή η αλιάδα ούτε πολύ σφιχτή.
πηγή kathimerini.gr