Πατάτες με αυγά! Μια πρόταση για αύριο!
(νομίζετε ότι είναι κάτι εύκολο? διαβάστε μήπως σας έχει ξεφύγει κάτι)
Υλικά για 3 μερίδες
- 1 κιλό πατάτες για τηγάνισμα
- 6 αβγά
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Ρίγανη
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε με πετσέτα ώστε να μην έχουν καθόλου νερά.
Τις κόβουμε για τηγάνι σε ραβδάκια με τον κλασικό τρόπο. Το πάχος τους πρέπει να είναι περίπου μισό εκατοστό. Ούτε δηλαδή πολύ παχιές αλλά ούτε και πολύ λεπτές.
Ταυτόχρονα βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι **στη φωτιά διαμέτρου περίπου 28-30 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο τόσο ώστε το βάθος του να είναι δύο δάχτυλα περίπου.
**(εγώ συνηθίζω να βάζω ανάμεικτο ελαιόλαδο με σπορέλαιο και δεν τηγανίζω σε τηγάνι αλλά σε μεταλλικό βαθύ κατσαρολάκι. Μεταφέρω τις πατάτες μετά αφού γίνουν σε τηγάνι μεγάλο μαζί με ελαιόλαδο)
Χρειαζόμαστε αρκετό λάδι ώστε να κολυμπούν οι πατάτες κατά το τηγάνισμα μέσα σε αυτό. Αφήνουμε το λάδι να κάψει πολύ καλά.
Βάζουμε τις πατάτες μέσα σε ένα μπολ ή μια μεγάλη πιατέλα και τις αλατίζουμε καλά. Είναι σημαντικό να αλατίσουμε τις πατάτες πριν το τηγάνισμα γιατί με αυτό τον τρόπο αποκτούν καλύτερη γεύση αφού «πίνουν» το αλάτι. Αντίθετα όταν τις αλατίζουμε στο πιάτο το αλάτι δεν στέκεται πάνω τους.
Ρίχνουμε τις πατάτες στο καυτό λάδι. Τις απλώνουμε ώστε να είναι όλες βυθισμένες στο λάδι και τις αφήνουμε χωρίς να τις πειράξουμε για 7-8 λεπτά περίπου. Δεν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας καθόλου σε όλη τη διάρκεια του τηγανίσματος.
Αφού περάσουν τα 7-8 λεπτά ανακατεύουμε μια φορά με προσοχή τις πατάτες ώστε μερικές να σπάσουν (αλλά όχι να λιώσουν!!!) γιατί έτσι θα κάνουν ωραία τραγανή κρούστα. Μετά το ελαφρύ αυτό ανακάτεμα τις αφήνουμε να συνεχίσουν το τηγάνισμά τους.
Οι πατάτες σε αυτή την ποσότητα θέλουν περίπου 20-25 λεπτά τηγάνισμα οπωσδήποτε. Αν χρειαστεί στο διάστημα αυτό τις ανακατεύουμε ξανά ώστε να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα απ΄όλες τις πλευρές.
Όσο οι πατάτες τηγανίζονται, σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο σπάμε προσεκτικά τα αβγά ώστε να μην διαλυθεί ο κρόκος, θέλουμε να παραμείνει ατόφιος.
Μόλις είναι έτοιμες, χρυσαφένιες και τραγανές, ρίχνουμε τα αβγά. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι διάσπαρτα και με προσοχή να μην διαλυθούν. Όχι όλα μαζί σ΄ ένα σημείο.
Τα αφήνουμε ως έχουν για ενάμισι με δύο λεπτά! Κατόπιν με ένα πιρούνι σπάμε τους κρόκους και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τις πατάτες!
Αφήνουμε για μερικά λεπτά (περίπου 4-5) να τηγανιστούν ώστε ο κρόκος και το ασπράδι να σταθεροποιηθούν καλά.
Μόλις γίνει αυτό, βγάζουμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα σε μια μεγάλη πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει αρκετό απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει το περιττό λάδι.
Πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και σερβίρουμε αμέσως!
Καλή επιτυχία
Tip:
Αντί για ξερή ρίγανη, αμέσως μόλις βγάλουμε τις πατάτες από το τηγάνι, μπορούμε να τρίψουμε επάνω λίγες κορδέλες από παλαιωμένη γραβιέρα ώστε να λιώσει από τη θερμότητα.
πηγη bostanistas.gr