Αυτό το τυρόψωμο θα γίνει η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΑΣ!
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, ΑΠΑΛΟ, ΝΟΣΤΙΜΟ, ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ, κάντε το σήμερα κιόλας!
Είναι τόσο βελούδινη ζύμη, τόσο καλό και την επόμενη μέρα (και καλύτερο μην σας πω) που ΔΕΝ θα κάνετε πλέον άλλο τυρόψωμο!
Τυρόψωμο τραγανό με φέτα
Υλικά
1/2 ποτήρι γάλα χλιαρό (ποτήρι νερου)
1/2 ποτήρι νερό χλιαρό (ποτήρι νερου)
1/2 λάδι (ποτήρι νερου)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. Γλυκού ζάχαρη
1 γεμάτη κουταλιά σούπας ξίδι
1 κουτ.γλυκού αλάτι
470-500γρ αλεύρι μισό υποκίτρινο (για ζυμώματα) – μισό γ.ο.χ (ισως χρειαστεί λιγότερο από 500γρ)
λίγο λάδι
300 γρ τυρί φέτα τριμμένο με το πηρούνι (εγώ έβαλα μηζύθρα + φέτα)
1 Αυγό για το άλειμμα + λίγο λάδι καλό
1/2 ποτήρι νερό χλιαρό (ποτήρι νερου)
1/2 λάδι (ποτήρι νερου)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. Γλυκού ζάχαρη
1 γεμάτη κουταλιά σούπας ξίδι
1 κουτ.γλυκού αλάτι
470-500γρ αλεύρι μισό υποκίτρινο (για ζυμώματα) – μισό γ.ο.χ (ισως χρειαστεί λιγότερο από 500γρ)
λίγο λάδι
300 γρ τυρί φέτα τριμμένο με το πηρούνι (εγώ έβαλα μηζύθρα + φέτα)
1 Αυγό για το άλειμμα + λίγο λάδι καλό
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε γάλα νερό και λάδι και προσθέτουμε την ξηρή μαγιά , μετά προσθέτουμε ζάχαρη και ξίδι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο. Ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις . Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή . Βάζουμε λίγο λάδι για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
Η ζύμη είναι έτοιμη.
Τοποθετούμε την ζύμη σε αλευρωμένο μπολ και την πασταλίζουμε με λίγο αλέυρι . Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει . Σε ταψάκι Νο 30 στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί για να σταθεροποιηθεί η λαδόκολλα καθώς και επάνω στην λαδόκολλα με λίγο λάδι.
Η ζύμη είναι έτοιμη.
Τοποθετούμε την ζύμη σε αλευρωμένο μπολ και την πασταλίζουμε με λίγο αλέυρι . Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει . Σε ταψάκι Νο 30 στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί για να σταθεροποιηθεί η λαδόκολλα καθώς και επάνω στην λαδόκολλα με λίγο λάδι.
Μετά από 20λ η ζύμη έχει φουσκώσει . Την χωρίζουμε σε 2 μέρη και τοποθετούμε το 1 μέρος στο ταψάκι και την ανοίγουμε με τα χέρια μας να πιασει όλη την βάση του ταψιού.
Παίρνουμε τυρί φέτα 300γρ και την θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι . Σκορπάμε τα τρίμματα του τυριού στην ζύμη.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζυμης αφου πρώτα το ανοιξουμε στον παγκο μας στο μέγεθος του ταψιου.
Διπλώνουμε γύρω γυρω λίγο για σφραγίσουμε την γέμιση και να φτιαξουμε ένα κοθρο.
Χαράσσουμε τα κομμάτια. Αλείφουμε με χτυπήμενο αυγό την επιφάνεια . Πασταλίζουμε με σουσάμι . Ψήνουμε στους 180 βαθμούς {αντιστάσεις} για 30λ περίπου. Αν το θέλουμε πιο τραγανό , 10λ πριν το βγάλουμε , ψήνουμε στον αέρα.
Παίρνουμε τυρί φέτα 300γρ και την θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι . Σκορπάμε τα τρίμματα του τυριού στην ζύμη.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζυμης αφου πρώτα το ανοιξουμε στον παγκο μας στο μέγεθος του ταψιου.
Διπλώνουμε γύρω γυρω λίγο για σφραγίσουμε την γέμιση και να φτιαξουμε ένα κοθρο.
Χαράσσουμε τα κομμάτια. Αλείφουμε με χτυπήμενο αυγό την επιφάνεια . Πασταλίζουμε με σουσάμι . Ψήνουμε στους 180 βαθμούς {αντιστάσεις} για 30λ περίπου. Αν το θέλουμε πιο τραγανό , 10λ πριν το βγάλουμε , ψήνουμε στον αέρα.
πηγη xrysoskoufaki