Έντερα χοιρινά
1 kg κρέας μοσχάρι
1kg κρέας χοιρινό
συκώτι (300 gr)
2 πράσα ψιλοκομμένα
λίγο παστό
ρύζι (2 χουφτίτσες)
μαύρο πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, μπαχάρι, αλάτι (κατά βούληση), λίγο κόκκινο πιπέρι και λίγο αλάτι (1 ½ κουτάλι σούπας)
1 μικρό ποτηράκι νερό στο μείγμα για να διευκολύνει το γέμισμα.
1 χωνί
Πώς το κάνουμε:
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το κρέας, ικανά να χωρούν στο χωνί που θα χρησιμοποιήσουμε κατά το γέμισμα.
Κόβουμε τα πράσα σε πολύ ψιλά κομματάκια.
Ρίχνουμε το ρύζι στο μείγμα, τα μπαχαρικά μας, το νεράκι και αφού τα ανακατέψουμε λίγο, με ένα κουτάλι γεμίζουμε το έντερο (δεν ξεχνάμε να το δέσουμε στην κάτω άκρη, αλλιώς…).
Αφού τελειώσουμε βγάζουμε το χωνί από το έντερο και δένουμε σφιχτά.
Ψήνουμε τη μπάμπω ή τη βράζουμε (καλύτερα) στην κατσαρόλα (ή φουφού) σε σιγανή φωτιά (αργά και βασανιστικά όλη τη νύχτα) τρυπώντας την με βελόνι σε κάποια σημεία ώστε να μην ανοίξει κατά το βράσιμο.
Η μπάμπω τρώγεται άμα τη επιστροφή μας από την εκκλησία (κι όποιος προλάβει πρόλαβε).