Βαρβάρα από το Παλιούρι (χωριό κοντά στους Μεταξάδες Έβρου)
“Το σιτάρι, που είναι και το βασικό υλικό, έπρεπε να είναι σκληρό, στουμπισμένο στο γουδί, ξεφλουδισμένο και πλυμένο. Φυσικά για να γίνει πιο η νόστιμη βαρβάρα, έπρεπε να προστεθεί και σουσάμι στουμπισμένο ή ταχίνι, ζάχαρη, μήλα, σταφίδες ή καρύδια τριμμένα.”
Πως φτιάχνουμε την βαρβάρα
ΥΛΙΚΑ
Σιτάρι
Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)
Σταφίδες
Σύκα
Καρύδια (κοπανισμένα)
Ζάχαρη
Κανέλα
Αλεύρι (καβουρδισμένο)
Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτι, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη.
Όταν βράσουν τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι. Δυαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι’ αυτό μέσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη.
Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.
Καλή επιτυχία.
Του ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΚΟΥΔΗ
Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
paliouri-evrou.blogspot.gr