Σήμερα θα σας δώσω συνταγή για μπακαλιαρόπιτα!
(25η Μαρτίου έρχεται, αν θέλετε να εντυπωσιάσετε)
Την πίτα αυτή την κάνουν στα Επτάνησα.
Πριν χρόνια, τις καλές εποχές, όταν καλούσα κόσμο για τραπέζι είχα κάνει συνδυασμό 2 συνταγών (το συνηθίζω) για μπακαλιαρόπιτα, αυτή που θα σας δώσω σήμερα και μια άλλη με φύλλο κανταΐφι! Ήταν αρκετά γκουρμέ για τα τότε δεδομένα αλλά νόστιμη!
Συνταγή από το athinorama
(Παραδοσιακό φαγητό Κεφαλλονιάς, για τη γέννηση του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου)
1 φύλλο μπακαλιάρου αλμυρό
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο, σάψιχο (ντόπιο αρωματικό βότανο) ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
πιπέρι
το φύλλο για την πίτα (για 1 πάνω και 1 κάτω)
Για το φύλλο
500 γραμμ. αλεύρι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
λίγο χλιαρό νερό
λίγο αλάτι – πιπέρι
Κάνουμε μια ωραία ζύμη και ανοίγουμε 2 φύλλα.
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τον μπακαλιάρο, κόψτε τον σε κομμάτια και τοποθετήστε τα σε μια λεκάνη με νερό για 12-14 ώρες. Αλλάξτε τρεις, τέσσερις φορές το νερό.
Βγάλτε τον μπακαλιάρο από το νερό, στραγγίστε τον και ζεματίστε τον για 3 λεπτά σε βραστό νερό. Τρίψτε τον μπακαλιάρο και χωρίστε τον σε ίνες. Βάλτε το κρεμμύδι να σοταριστεί ελαφρά και μαζί το σκόρδο κι έπειτα προσθέτετε τον μπακαλιάρο, το ρύζι και τις ντομάτες. Μαγειρέψτε τα για 5 λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε τα μπαχαρικά και τέλος τα αρωματικά βότανα. Ανακατέψτε καλά.
Χαράζουμε την πίτα, ψεκάζουμε λίγο με νερό και αν θέλουμε ρίχνουμε σουσάμι
Ψήσιμο στους 200, αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει καλά
**μην ξεχνάτε η γέμιση μπαίνει κρύα επάνω στο φύλλο
φωτο ενδεικτική από το Protothema