ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ!
Πορτογαλική συνταγή
(ταψί 25Χ35)
Υλικά:
Για 4-6 άτομα
800 γρ. βακαλάο παστό
6 πατάτες
3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 λίτρο γάλα ζεστό
100 γρ. αλεύρι
80 γρ. βούτυρο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
αλάτι & πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μέρα, ξεπλένουμε τον βακαλάο και τον βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Αλλάζουμε τουλάχιστον 3-4 φορές το νερό. Αφού ξαλμυριστεί, αφαιρούμε την πέτσα και τον ξεψαχνίζουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες, τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις απλώνουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Παράλληλα, στο τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές σούπα ελαιόλαδα και σωτάρουμε για 1 λεπτό τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Προσθέτουμε τον βακαλάο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθούν τα υγρά του ψαριού.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις πατάτες, τον βακαλάο με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε στο πυρέξ. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
πηγη cookika.com
