Υλικά για 2 μερίδες
3-4 κομμάτια φιλέτο βακαλάου
· Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
· Λίγο βούτυρο
· 2-3 κ.σ. ελαιολάδου
· 2 κ.σ. κονιάκ ή λευκό κρασί
· 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κουτιού
· 5 τεμάχια λιαστές ντομάτες σε φέτες πολύ καλά στραγγισμένες
· Μισό φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
· 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
· Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
· Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώστε το βούτυρο και το λάδι απαλά σε ένα τηγάνι χωρίς να κάψει. Προσθέστε το μπακαλιάρο και τηγανίστε τον από την μία πλευρά απαλά για 5 περίπου λεπτά και στη συνέχεια σβήστε την φωτιά, γυρίστε το ψάρι από την άλλη μεριά να τηγανιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία. Μπορείτε να τηγανίστε και με σκεπασμένο το τηγάνι για να μην μυρίσει όλος ο χώρος ψαρίλα.
Μόλις ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος τον βγάζετε από το τηγάνι σε ένα πιάτο.
Προσθέστε περισσότερο ελαιόλαδο στο τηγάνι και στη συνέχεια τσιγαρίστε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέστε το κονιάκ ή το κρασί και μαγειρεύτε μέχρι να πιεί το φαγητό τα υγρά του. Προσθέστε τις λιαστές ντομάτες, τις ντομάτες του κουτιού και το ζωμό λαχανικών. Αφήστε το να σιγοβράσει και προσθέστε το φρέσκο μαϊντανό.
Σιγοβράστε για περίπου 25 λεπτά, έτσι ώστε να δέσει η σάλτσα. Προσθέστε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο και σιγομαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά. Αν χρειαστεί λίγα υγρά ακόμα προσθέστε νερό ή ζωμό λαχανικών αλλά με φειδώ για να μην γίνει το φαγητό μπλουμ.
Πασπαλίστε με το πιπέρι καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι.
Για συνοδευτικό, αν θέλετε , βράστε πατάτες και στρώστε τες στο πιάτο, σπάστε τες ελαφρά με ένα πιρούνι και σερβίρετε τον μπακαλιάρο και την σάλτσα από πάνω. Επίσης μια άλλη εκδοχή είναι: κάντε το φαγητό σας με λίγο παραπάνω σάλτσα, σπάστε πολύ λίγο τις βραστές πατάτες και βάλτε τες στο τηγάνι, ανάμεσα στο ψάρι, την τελευταία στιγμή. Χρειάζεται άμεσο σερβίρισμα για να μην ρουφήξουν οι πατάτες την σάλτσα και στεγνώσει το φαγητό.
πηγη provocateur.gr