Μπακλαβάς-γαλατόπιτα από τα Ζαγοροχώρια!
(zagoroxoria.gr)
ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: 30′
ΨΗΣΙΜΟ: 45′
ΥΛΙΚΑ-ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ
– 2 μπουκάλια γάλα
– 2 φλυτζάνια του καφέ σιμιγδάλι ψιλό
– 2 ποτήρια του κρασιού ζάχαρη
– 6 αυγά
– μισή κουταλιά φρέσκο βούτυρο
– 2 χαρτάκια βανίλια
– 5 φύλλα μπακλαβά
– ανάλογο βούτυρο για τα φύλλα
– κανέλα για τα φύλλα
– ζάχαρη για τα φύλλα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Βάζουμε στη φωτιά το γάλα να κάψει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε τη ζάχαρη (τα 2 ποτήρια του κρασιού) με τα 4 αυγά. Προσθέτουμε τη βανίλια και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με την κρέμα. Ανακατεύουμε διαρκώς σε σιγανή φωτιά, μέχρις ότου πήξει. Οταν την κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε στην κρέμα μισή κουταλιά φρέσκο βούτυρο.
Βουτυρώνουμε ανάλογο ταψάκι 25×40 και στρώνουμε δύο φύλλα βουτυρωμένα και ζαρωμένα. Επειτα στρώνουμε το 3ο φύλλο βουτυρωμένο και πασπαλίζουμε με 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 5 κουταλιές κανέλα. ο ίδιο κάνουμε και στο 4ο και 5ο φύλλο.
Ρίχνουμε επάνω στα φύλλα την κρέμα. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε ρολό στην άκρη. Χτυπάμε τα δύο αυγά και τα ρίχνουμε πάνω στην κρέμα, απλώνοντάς τα σ’ ολόκληρη την επιφάνειά της.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, 45 λεπτά περίπου.
φωτο Μπαρμπαρίγου Αργυρώ