(συνταγή από http://gefseis-evias.blogspot.com που κρατάει 3 γενιές!)
Για στρογγυλό ταψί Νο 50
Υλικά :
Υλικά :
2 κιλά φύλλο
2 κιλά καρυδόψιχα χοντροκομμένη στο χέρι ή στο μούλτι αλλά προσοχή μην αλεστεί πολύ.
Λίγη τριμμένη φρυγανιά,περίπου 1/2 ποτήρι
Από μυρωδικά κανέλα,μοσχοκάρυδο,γαρύφαλλο,λίγη μαστίχα σε σκόνη όλα αυτά σε αναλογίες όπως αρέσει στον καθένα αλλά προσοχή όχι πολύ γαρύφαλλο γιατί πικρίζει. (Εγώ π.χ. βάζω παραπάνω μοσχοκάρυδο και μαστίχα γιατί μου αρέσει η μυρωδιά τους.)
2 κιλά καρυδόψιχα χοντροκομμένη στο χέρι ή στο μούλτι αλλά προσοχή μην αλεστεί πολύ.
Λίγη τριμμένη φρυγανιά,περίπου 1/2 ποτήρι
Από μυρωδικά κανέλα,μοσχοκάρυδο,γαρύφαλλο,λίγη μαστίχα σε σκόνη όλα αυτά σε αναλογίες όπως αρέσει στον καθένα αλλά προσοχή όχι πολύ γαρύφαλλο γιατί πικρίζει. (Εγώ π.χ. βάζω παραπάνω μοσχοκάρυδο και μαστίχα γιατί μου αρέσει η μυρωδιά τους.)
Βούτυρο εκλεκτό (εδώ είναι όλη η γεύση) *θα βάλετε ή τύπου Κερκύρας ή Άριστον στο βαζάκι ή Αιγοπρόβειο στο βάζο
Για το σιρόπι:
3 κιλά ζάχαρη με 8 ποτήρια νερό περίπου και αναφέρω περίπου γιατί άλλος θέλει το σιρόπι πολύ δεμένο κι άλλος πιο νερουλό οπότε όπως ξέρει και θέλει να κάνει το σιρόπι του ο καθένας αλλά όπως και να το κάνει,θα προσθέσει λεμόνι για να μη ζαχαρώσει κι όταν το κατεβάσει θα προσθέσει και 2-3 κουταλιές μέλι καλό.
Εκτέλεση :
Στρώνουμε 4-5 φύλλα κάτω ραντίζοντας ένα-ένα με λιωμένο βούτυρο και μετά ρίχνουμε λίγη καρυδόψιχα να πάει παντού και άλλο φύλλο από πάνω το βουτυρώνουμε και πάλι λίγη καρυδόψιχα κλπ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να ανέβει μέχρι πάνω στο ταψί.Απλώνουμε 5-6 φύλλα στο τέλος βουτυρωμένα ένα-ένα.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια σε ρόμβους μέχρι κάτω και σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο για να τα στερεώσουμε.
Ρίχνουμε από πάνω ζεματιστό βούτυρο,ραντίζουμε με λίγο νερό και το βάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς περίπου για 2,5 με 3 ώρες προσέχοντας να μην αρπάξει από πάνω.Αν δουμε να ροδοκοκκινίζει νωρίς, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί καλά κι από μέσα…..Εγώ να σας πω την αλήθεια όμως,επειδή φοβάμαι το ψήσιμο το στέλνω στο φούρνο.!
Όταν ψηθεί το σιροπιάζουμε (ζεστό γλυκό-κρύο σιρόπι ή το αντίθετο) και το αφήνουμε πολλές ώρες να τραβήξει το σιρόπι του.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια σε ρόμβους μέχρι κάτω και σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο για να τα στερεώσουμε.
Ρίχνουμε από πάνω ζεματιστό βούτυρο,ραντίζουμε με λίγο νερό και το βάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς περίπου για 2,5 με 3 ώρες προσέχοντας να μην αρπάξει από πάνω.Αν δουμε να ροδοκοκκινίζει νωρίς, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί καλά κι από μέσα…..Εγώ να σας πω την αλήθεια όμως,επειδή φοβάμαι το ψήσιμο το στέλνω στο φούρνο.!
Όταν ψηθεί το σιροπιάζουμε (ζεστό γλυκό-κρύο σιρόπι ή το αντίθετο) και το αφήνουμε πολλές ώρες να τραβήξει το σιρόπι του.