Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΒΟΛΟΥ-ΠΗΛΙΟΥ με αμύγδαλα, καρύδια και στραγάλια! + μυστικό για το σιρόπιασμα!
ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!
Υλικά
350 γρ. καρύδια τριμμένα στο μέγεθος ψιλής φακής.
170 γρ. αμύγδαλα άσπρα και τριμμένα λίγο ψιλότερα απ ΄τα καρύδια.
80 γρ. στραγάλια μαλακά τριμμένα σχεδόν τελείως(σκόνη)
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
150 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
και ζάχαρη για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
χυμός από 1 λεμόνι
χυμός από ένα πορτοκάλι
φλούδα από μισό πορτοκάλι
ένα ξυλάκι κανέλα
μερικά γαρύφαλλα
Εκτέλεση
Επιλέγουμε ταψί κοντά στις διαστάσεις του φύλλου,αν δεν ταιριάζουν τα κόβουμε όλα μαζί στις επιθυμητές διαστάσεις.
Λαδώνουμε το ταψί (χρησιμοποιούμε πλατύ πινέλο και για τα φύλλα μετά)
Απλώνουμε πρώτα δυό φύλλα που τα λαδώνουμε κι από πάνω άλλα δύο στεγνά με ζάχαρη πάνω τους (δυό τρεις μικρές πρέζες ,όχι πολύ),από δω και πάνω συνεχίζουμε ως εξής:φύλλο γέμιση-φύλλο λάδι,φύλλο γέμιση-φύλλο ζάχαρη .Συνεχίζουμε την εναλλαγή αυτή αφήνοντας για το τέλος τέσσερα φύλλα που θα έχουν με τη σειρά τα δύο ζάχαρη και τα δύο τελευταία λάδι.
Αν φτάσατε ως εδώ έχετε κάνει περίπου τη μισή δουλειά,γιατί όλη η τέχνη στον μπακλαβά είναι το κόψιμο.Επιλέξτε ένα λεπτό αλλά πολύ κοφτερό μαχαίρι επειδή δεν πρέπει να “πατηθεί”στο κόψιμο,και κόβετε προσπαθώντας όσο το δυνατόν να μην κόψετε τα κάτω φύλλα,(μυστικό για να κρατάει το σιρόπι !)
Ύστερα καρφώνουμε από ένα έως τρία γαρύφαλλα σε κάθε κομμάτι (βοηθάει να κρατιούνται φύλλα,πράγμα δύσκολο λόγω σχήματος).
Ραντίζουμε λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, πάνω κάτω αντιστάσεις.
Αφού κρυώσει,τον σιροπιάζουμε με το σιρόπι που ετοιμάζουμε ως εξής:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό τους χυμούς και τη φλούδα για 5 λεπτά,προσθέτουμε τα μπαχαρικά και βράζουμε άλλα 7 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!