από την καλή μας φίλη Κατερίνα Ανδριτσάκη
ΥΛΙΚΑ
Για τα ψωμάκια:
550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1½ κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κ.γ. μαγιά, ξερή
50 ml. γάλα, πλήρες
1 κ.σ. ηλιέλαιο + έξτρα για το άλειμμα της ζύμης
½ κ.γ. αλάτι
200 ml νερό, χλιαρό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη μαγιά μαζί με το γάλα, 1 πρέζα ζάχαρη και 1 κ.σ. νερό.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Παράλληλα, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις είναι έτοιμη η μαγιά, αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο. Ζυμώνουμε με το γάντζο, μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι.
Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, το κόβουμε στη μέση, μεταφέρουμε τα 2 κομμάτια σε 2 λαδωμένα μπολ, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες.
Έπειτα από 2 ώρες, τοποθετούμε το ένα από τα 2 ζυμάρια στην επιφάνεια εργασίας και το ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα πάχους 3mm.
Στη συνέχεια, με ένα πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια της ζύμης με το ηλιέλαιο και με ένα ποτήρι ή ένα τσέρκι διαμέτρου 8.5mm κόβουμε σε στρογγυλά σχήματα.
Έπειτα, διπλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης στη μέση κλείνοντας τα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα τετράγωνο κομμάτι λαδόκολλας. Με τον πλάστη τα πιέζουμε ελαφρώς και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο ζυμάρι. Αφήνουμε τα bao buns να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά, μέσα στο ταψί σκεπάζοντας το με μεμβράνη.
Βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και λίγο παραπάνω, ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο. Από πάνω τοποθετούμε ένα σκεύος με τρύπες στη βάση του (το οποίο εφαρμόζει στην κατσαρόλα) και κλείνουμε με το καπάκι. Μόλις βράσει το νερό, λαδώνουμε ελαφρά το πάνω μέρος από τα ψωμάκια και τα μεταφέρουμε σε δόσεις πάνω στο σκεύος με τις τρύπες (μαζί με τις λαδόκολλες) και κλείνουμε το καπάκι.
Ψήνουμε για 12 λεπτά και στη συνέχεια, αφού έχει περάσει ο χρόνος σβήνουμε τη φωτιά και χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι αφήνουμε τα bao buns για άλλα 5 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα.
Tip το νερό δεν πρέπει να κοχλάζει για να μην ξεραθούν τα bao .
Συνταγή Γιώργος Τσούλης