από τον καλό μας φίλο Γιώργο Ιορδανίδη
ΥΛΙΚΑ (για 5-6 τσουρέκια περίπου)
3,5 ΚΙΛΑ ΑΛΕΥΡΙ ΔΥΝΑΤΟ με 14% ΠΡΩΤΕΙΝΗ
250ΓΡ. ΓΑΛΑ,
250ΓΡ. ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ,
200ΓΡ. ΓΙΑΟΥΡΤΙ,
7 ΑΥΓΑ,
1200ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ,
200ΓΡ. ΜΑΓΙΑ ΝΩΠΗ,
650ΓΡ ΒΟΥΤΥΡΟ ΛΙΩΜΕΝΟ,
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΜΑΧΛΕΠΙ (ή 1 κ.σ.)
½ κ.γλ. ΚΑΚΟΥΛΕ,
1 κ.γλ.ΜΑΣΤΙΧΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ,
1 κ.γλ ΖΑΧΑΡΗ,
1 κ.γλ. ΑΛΑΤΙ!!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΘΥ ΣΚΕΥΟΣ 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ(ΣΕ 35 ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ), ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΓΙΑ! ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΜΑΓΙΑ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ 400 ΓΡ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΕΛΟΦΑΝ ΚΑΙ ΠΕΤΣΕΤΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ!
ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΩΡΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΖΕΣΤΗ( ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ 20- 25 ΒΑΘΜΟΥΣ)!
ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ 100ΓΡ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΙΣΑ-ΙΣΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΑ!( ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 35 ΜΕ 40 ΒΑΘΜΟΥΣ).
ΜΟΛΙΣ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΓΙΑΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΣΥΡΜΑ ΧΕΙΡΟΣ Ή ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ!
ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 25 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!
ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ!
(ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΦΤΟ).
ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ 3 ΩΡΕΣ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΧΕΔΟΝ ΝΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΣΕ ΟΓΚΟ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΣΕΛΟΦΑΝ ΚΑΙ ΠΕΤΣΕΤΑ!
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ 250ΓΡ. ΚΑΙ ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ!
ΠΛΕΚΟΥΜΕ 3 ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΝΝΑΛΑΞ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ!
(40-50 ΠΟΝΤΟΥΣ Η ΚΑΘΕ ΠΛΕΞΟΥΔΑ) ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΕ ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΤΑ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΕΛΟΦΑΝ ΚΑΙ ΠΕΤΣΕΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΖΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ 2 ΩΡΕΣ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ!
ΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΜΕ ΚΡΟΚΟΥΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΓΑΛΑ!
ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΦΙΛΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ! ΣΤΟΥΣ 160 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 30-35 ΛΕΠΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΌ ΦΟΥΡΝΟ, στην μεσαία σχάρα
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΣΤΙΧΩΤΟ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΙΣ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΤΙΣ ΣΤΡΙΒΟΥΜΕ!!!
Η ιστορία του τσουρεκιού
ΤΣΟΥΡΕΚΙ!!! Ο ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΨΩΜΙΟΥ! ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΕΞΗ “COREK” ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΜΕ ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΑΓΙΑ! ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΧΗ ΕΝΟΣ ΓΛΥΚΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΜΕ ΓΑΛΑ, ΒΟΥΤΥΡΟ, ΑΒΓΑ, ΖΑΧΑΡΗ, ΜΑΧΛΕΠΙ, ΜΑΣΤΙΧΑ, ΝΕΡΟ, ΜΑΓΙΑ, ΑΛΕΥΡΙ, ΚΑΚΟΥΛΕ, ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ!