Το μπάτουδο είναι το κυρίως πασχαλινό φαγητό της Νάξου.
Φτιάχνεται στα ορεινά χωριά του νησιού.Είναι κατσικάκι με αρωματικά χόρτα και ρύζι.
ΥΛΙΚΑ
1 κατσικάκι 8-10 κιλά
1 κιλό ρύζι γλασέ (για γεμιστά)
2 ματσάκια μάραθο ψιλοκομμένο
2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κατσουνάδες (παπαρούνες)
1 ματσάκι σέφουκλο (σέσκουλο) ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο χλωρό ψιλοκομμένο
3-4 κρεμμύδια ξερά
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλ σταφίδες
Αλάτι
πιπέρι
λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα χορταρικά,τα ψιλοκόβουμε και τα βράζουμε.
ξύνουμε τα ξερα κρεμμύδια,ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα σωτάρουμε σε μπόλικο λάδι.
Έπειτα σουρώνουμε τα χορταρικά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια να σωταριστούν καλά.Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά,τα προσθέτουμε και αλατοπιπερώνουμε.Ρίχνουμε το ρύζι και τα σωτάρουμε όλα μαζι.Βάζουμε 3 ποτήρια νερό να πάρουν βράση και τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Αν θέλουμε στην γέμιση προσθέτουμε σταφίδες.
Πλένουμε το κατσικάκι και το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά,το γεμίζουμε,το ράβουμεκαι το βάζουμε στο ταψί.Το αλείφουμε απ’ έξω με λάδι,το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 3,5 ώρες στους 200 βαθμούς.
Η συνταγή είναι απο τον ναξιώτη σέφ Δημήτρη Παπαδόπουλο και το βιβλίο του ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ.