Μπισκότα με 3 υλικά (με ξινόγαλο)!
Υλικά
240 γρ. αλεύρι φαριν απ (που φουσκώνει μόνο του)
¼ φλιτζάνι πολύ κρύο βούτυρο (60 γρ.)
2/3 – 3/4 φλιτζάνι ξινόγαλο (150-170 γρ.)
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C, αέρα
Σε ένα στρογγυλό ταψάκι βάζουμε στον πάτο λαδόκολλα και αλείφουμε λίγο τις άκρες με βούτυρο. Εναλλακτικά βουτυρώνουμε το ταψάκι χωρίς να στρώσουμε λαδόκολλα.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το κρύο βούτυρο σε κομμάτια. Μετά με ένα πιρούνι (ή με τα χέρια μας) ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο προσπαθώντας να ενσωματώσουμε το βούτυρο στο αλεύρι, να γίνει σαν ”ψίχουλα”
Προσθέτουμε αρχικά τα 2/3 από το ξινόγαλα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ώστε να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ρίχνουμε το ξινόγαλα σιγά σιγά, μέχρι να φτάσει η ζύμη στην επιθυμητή σύσταση. Μπορεί να μην πάρει όλο το ξινόγαλα.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη και την ζυμώνουμε / διπλώνουμε 2-3 φορές, έτσι ώστε να σχηματιστούν μέσα στρώσεις. Αν μας κολλάει η ζύμη πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Με έναν πλάστη απλώνουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 1,5 εκ. (σχετικά παχύ). Με ένα κουπατ κόβουμε στρογγυλά μπισκότα. Ανάλογα με το μέγεθος του κουπατ που έχετε θα βγάλετε από 8 έως 16 μπισκότα. (η ζύμη που περισσεύει από το κουπατ, ξαναζυμώνεται και ξανακόβεται)
Βάζουμε τα μπισκότα στο ταψάκι. Δεν χρειάζεται να αφήσετε κενό, θέλουμε να είναι κοντά το ένα με το άλλο.
Τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Στα δέκα λεπτά ψησίματος, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λιωμένο βούτυρο. Ετσι θα πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Τα σερβίρουμε ζεστά
πηγη cookingandart-marion.blogspot.com