Μία υπέροχη χορτόπιτα που απαντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με διάφορα ονόματα και σε άπειρες παραλλαγές.
Στην Ήπειρο μπορείτε να την βρείτε σαν πλαστό, μπλατσαριπα, μλπαστή, μπατσαριά κ.α. Το μυστικό της επιτυχίας της και της νοστιμιάς της βρίσκεται στην ποιότητα και την ποικιλία των χόρτων που θα χρησιμοποιηθούν. Αν είναι άγρια, ακόμη καλύτερα.
.
Υλικά
500 γρ Καλαμποκάλευρο και 2 πλώχερα (χούφτες) επιπλέον.
Χλιαρό νερό.
500 γρ Φέτα τριμμένη.
1 κιλό λάχανα (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα, τσουκνίδες κ.α).
Ελαιόλαδα ή Βούτυρο ( περίπου 200 γρ) .
200 γρ γιαούρτι πρόβειο.
Αλάτι.
.
Εκτέλεση
Προσθέτετε χλιαρό νερό στο καλαμποκάλευρο μέχρι να πάρετε μια ελαφρά σφιχτή ζύμη.
Την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί και την στρώνετε ομοιόμορφα με τα χέρια σας.
Τρίβετε τα λάχανα, προσθέτετε τη φέτα, το ένα πλώχερο (χούφτα) καλαμποκάλευρο, τα 150 γρ βούτυρο ή ελαιόλαδο και το αλάτι.
Τα ανακατεύετε καλά και τα στρώνετε πάνω από τη ζύμη.
Φτιάχνετε ένα χυλό από το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, το γιαούρτι και λίγο νερό αν χρειαστεί.
Το απλώνετε πάνω από τα χόρτα, σκορπίζετε το υπόλοιπο βούτυρο ή λάδι στην επιφάνεια και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 50 με 60 λεπτά.
.