Γαλατόπιτα αλμυρή Σαρακατσάνικη
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο χωριάτικα φύλλα
1 φλ. βούτυρο ή λάδι ή μισό μισό
500 γρ. φέτα
1 λίτρο γάλα
3 κ. σούπας αλεύρι ΓΟΧ
1 αυγό
Αλάτι και πιπέρι
1 πακέτο χωριάτικα φύλλα
1 φλ. βούτυρο ή λάδι ή μισό μισό
500 γρ. φέτα
1 λίτρο γάλα
3 κ. σούπας αλεύρι ΓΟΧ
1 αυγό
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, αλλά όχι πολύ, θέλουμε να έχει μορφή χυλού και όχι κρέμας. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Τρίβουμε το τυρί και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Ρίχνουμε τριμμένη φέτα. Από κει και πέρα συνεχίζουμε να λαδώνουμε κάθε ένα φύλλο και να ρίχνουμε φέτα, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Το τελευταίο το λαδώνουμε και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια αλλά όχι μέχρι κάτω για να μην τρέξει ο χυλός κάτω από την πίτα.
Ρίχνουμε ένα αυγό στον χυλό και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί στο μείγμα. Περιχύνουμε την πίτα. Εδώ θέλει λίγο προσοχή στο γύρισμα των φύλλων. Ανάλογα βέβαια με μέγεθος του ταψιού, αν το περίσσευμα των φύλλων φτάνει για να γυρίσει και να γίνει κόθρος, το κάνουμε. Αν όχι, καλύτερα να τα αφήσουμε όλα να περισσεύουν προς τα πάνω όπως στην φωτογραφία και να γυρίσουμε προς τα κάτω μόνο το πάνω πάνω φύλλο. Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε ο χυλός να παραμείνει στο εσωτερικό της πίτας και όχι να χυθεί απ΄έξω και από κάτω. Έτσι θα έχουμε τραγανό εξωτερικό και ζουμερό εσωτερικό. Ψήνουμε την πίτα στους 180-200 C μέχρι να ροδίσει, αντιστάσεις
πηγή xrysessyntages.gr, φωτο star.gr