Συνταγή για την σούπα “Μπορς”
(η σούπα αυτή φτιάχνεται με πολλούς τρόπους, σήμερα σας δίνουμε την εκδοχή με παντζάρι και βοδινό κρέας)
Υλικά
- 2 κιλά κρέας βοδινό (ή μοσχάρι αν δε βρείτε)
- 10 μέτρια κρεμμύδια
- 5 παντζάρια βρασμένα (ή κονσέρβα)
- 5-6 πατάτες
- 4 καρότα
- 4 χούφτες λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα
- λίγο σέλινο
- λίγος μαϊντανός
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- λίγος πελτές ντομάτας (ή ανάλογες φρέσκιες ντομάτες)
- 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
- αλάτι
- πιπέρι
- Βάζουμε το κρέας να βράσει με νερό, τόσο όσο να το σκεπάζει.
- Εντωμεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και σε μικρά κομμάτια τις πατάτες, τα καρότα και ψιλοκόβουμε το μαιντανό και το σέλινο.
- Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά-εκτός απ’ τα βρασμένα παντζάρια-, την ντομάτα, το ξίδι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.
- Τότε ρίχνουμε και ολο το ζωμό του κρέατος.
- Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια (μεγέθους μεγάλης μπουκιάς ή αβγού). Αφαιρούμε και όλα τα κοκκαλα αν τυχόν έχει.
- Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να είναι έτοιμα. (Στη χύτρα γύρω στα 10-15 λεπτά).
- Κόβουμε σε κομμάτια τα παντζάρια και τα προσθέτουμε στη έτοιμη σούπα.
Σερβίρουμε ζεστή σε μια όμορφη σουπιέρα.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!Σημείωση: Αυτή η συνταγή είναι διασκευή της παραδοσιακής ρώσικης συνταγής, γιατί οι Ρώσοι βάζουν πολύ μεγάλες δόσεις ξιδιού και πιπεριού, ώστε μόνος ένας εξοικιωμένος ουρανίσκος μπορεί να το γευτεί. Προσθέτουν επίσης και μια ξινή κρέμα που λέγεται Σμιτάν (δε γνωρίζω τι ακριβώς είναι).
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!Σημείωση: Αυτή η συνταγή είναι διασκευή της παραδοσιακής ρώσικης συνταγής, γιατί οι Ρώσοι βάζουν πολύ μεγάλες δόσεις ξιδιού και πιπεριού, ώστε μόνος ένας εξοικιωμένος ουρανίσκος μπορεί να το γευτεί. Προσθέτουν επίσης και μια ξινή κρέμα που λέγεται Σμιτάν (δε γνωρίζω τι ακριβώς είναι).
πηγή greekcook.gr φωτο bostanistas.gr