(Πολίτικη συνταγή από constantinoupoli.com)
Υλικά:
2 κούπες γάλα
3 κουταλιές νισεστέ (κορν φλάουρ) ή αλεύρι
2 κούπες ξινή μυζήθρα
1 κούπα γαλομυζήθρα
½ κούπα τσίπα από αιγοπρόβειο γάλα
1 κουταλιά βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα
Εναλλακτικά αντί γαλομυζήθρα και τσίπα μπορούμε να βάλουμε 1,5- 2 κούπες γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο).
12-15 φύλλα κρούστας πολύ λεπτά
¾ κούπας βούτυρο
Κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα.
Διαδικασία
Βάζουμε τη 1,5 κούπα γάλα να βράσει και διαλύουμε το νισεστέ στη μισή που μένει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το γάλα στην κατσαρόλα προσθέτουμε το διάλυμα του κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να πήξει η κρέμα μας. Ρίχνουμε και το βούτυρο.
Όταν λιώσει, αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τα τυριά και τη τσίπα.
Το στρώσιμο και για τις δυο μπουγάτσες μπορεί να γίνει είτε με δίπλωμα σε «φακέλους» , είτε σε ταψάκι. Είναι το ίδιο και για τους δυο τύπους.
Παρατηρήσεις:
1)Αν σας παραξενεύει η χρήση του κορν φλάουρ ή του ριζάλευρου (αυτό είναι πιο δυσεύρετο αλλά αξίζει) στην κρέμα, δοκιμάστε τα έστω για μια φορά. Είναι πολύ πιο ωραία από την κρέμα σιμιγδάλι
2)Είναι προτιμότερο και πιο αυθεντικό το τύλιγμα σε φακέλους . Μπορούμε να βάλουμε και μόνο δύο φύλλα σε κάθε φάκελο, παραλείποντας το τύλιγμά τους στο τρίτο φύλλο.
3)Με αυτή την ποσότητα της κρέμας φτιάχνουμε 4 με 5 φακέλους ανάλογα με την ποσότητα που βάζουμε στον καθένα.
4)Η μπουγάτσα μπορεί να φαγωθεί και την επόμενη μέρα αν την ζεστάνουμε λίγο. Γι αυτό πασπαλίζουμε με ζάχαρη μόνο τα κομμάτια που σερβίρουμε.