Από την καλή μας φίλη Ασημένια Μήλιου
Σήμερα εντός τειχών οικίας, είπα να ψήσουμε δυο μπριζόλες και να τις συνοδεύσουμε με τι άλλο: πατάτες φούρνου!
Όχι όμως οποιεσδήποτε πατάτες, αλλά πατάτες φούρνου “ξέμπλεκες” του ντουλαπιού!
Θα χρειαστείτε :
4 μέτριες πατάτες (αυξάνεται την ποσότητα με βάση τις μερίδες φαγητού)
αλάτι (κ προαιρετικά ελάχιστο κύβο λαχανικών τριμμένο)
πάπρικα γλυκιά, πιπέρι,
ρίγανη κ θρούμπη
(προαιρετικά σκόνη σκόρδου ή άλλο μπαχαρικό που χρησιμοποιείτε κ σας αρέσει
1/2 κ.γ. μουστάρδα κ 1/4 κ.γ. κουρκουμά,
ελαιόλαδο, λεμόνι χυμό κ ξύσμα
1 φλ. ζεστό νερό (για γρήγορο ψήσιμο).
Επιπλέον, 1 κ.γ. σιμιγδάλι, λίγο τριμμένο τυρί
Κόβετε τις πατάτες φέτες στρογγυλές κ στη μέση κάθε ροδέλα. Εναλλακτικά κυδωνατες ή ακόμη κ χοντρά στικς σαν τηγανητές🍟.
Τις βάζετε στο ταψί, προτιμήστε πυρεξ, μαζί τα μπαχαρικά κ αρτυματα, ανακατεύετε με τα χέρια, προσθέτετε το νερό κ το λάδι κ βάζετε τον αέρα στο φούρνο, μέσα το ταψί μέχρι να μαλακώσουν.
Περίπου στο μισάωρο, ανάλογα το φούρνο κ τις πατάτες.
Πασπαλίζετε ένα κ.γ. σιμιγδάλι να πάει παντού κ κουνάτε το ταψί, αν χρειάζεται προσθέστε ελάχιστο νερό.
Ψήνουμε κάνα εικοσάλεπτο, μόλις ζεσταθούν καλά κάνουν κρούστα, θα δείτε την επιφάνεια να “σκάει” κ να σχηματίζεται αποκόλληση στην κρούστα σταδιακά. Αυτό θέλουμε. Πέντε λεπτά πριν το κλείσιμο του φούρνου, τρίψτε ένα κ.γ. σκληρό τυρί ( έβαλα
kerrygold που είχα).
Αν θέλετε προσθέτετε λίγο λεμόνι, στα μισά του ψησίματος (πριν το σιμιγδάλι) κ λίγο ξύσμα λεμονιού που απογειώνει τη γεύση.
Μπαχαρικά χρησιμοποιούμε πάντα σύμφωνα με το γούστο μας, αυξομειώνοντας ποσότητες κ αλλάζουμε τους συνδυασμούς, όπως μας αρέσει.
Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε σχεδόν κάνοντας κ πιο απλούστερη εκδοχή, αρκεί να διατηρηθεί το σιμιγδάλι κ το ξύσμα!🍋
Για τις μπριζόλες, μια γρήγορη μαρινάδα με : λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θρούμπη, πάπρικα γλυκιά, λίγο μπουκοβο γλυκό κ μπαλσάμικο
Περιμένω εντυπώσεις, αν τις φτιάξετε!!💋