Χοιρινό “Ρόστο” ή Roast Beef (ροστ-μπιφ) όπως το έλεγαν την δεκαετία του ’50.
Το μαμαδίστικο φαγητό της Κυριακής με αναλυτικότατη συνταγή
Υλικά
- 1 χοιρινό μπούτι περίπου 1½ κιλό σε δίχτυ (ζητήστε το από τον κρεοπώλη ή αν μπορείτε κάντε το στο σπίτι)
- 3-4 σκελίδες σκόρδο,
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο,
- 2 φλ. μπίρα,
- 2 φύλλα δάφνης,
- 1 μικρό κλωναράκι δεντρολίβανο ξεφυλλισμένο,
- 1 κύβο ζωμού λαχανικών ή βοδινού,
- ½ φλ. ζεστό νερό,
- αλάτι, πιπέρι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
- Ξεπλένετε καλά το κρέας και το στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Με ένα μαχαίρι κάνετε σχισμές στο χοιρινό και βάζετε μέσα τις σκελίδες σκόρδου. (Αν θέλετε μπορείτε να τις κόψετε σε πιο μικρά κομμάτια).
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (αν έχετε μια με καπάκι που να μπαίνει και στο φούρνο, ακόμη καλύτερα) και το κοκκινίζετε μέσα, μέχρι να ροδίσει καλά, απ’ όλες τις μεριές.
- Το περιχύνετε με την μπίρα γυρίζοντας το κρέας μια φορά.
- Προσθέτετε τη δάφνη, το δεντρολίβανο, το ζωμό λαχανικών, το νερό και αλατοπιπερώνετε.
- Αν η κατσαρόλα σας μπαίνει στο φούρνο, τότε την κλείνετε με το καπάκι της και τη βάζετε στον φούρνο.
- Αν όχι, μεταφέρετε το περιεχόμενό της σε ένα άλλο πυρίμαχο σκεύος (πήλινο π.χ.), το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ή το καπάκι του και το βάζετε στο φούρνο.
- Το ψήνετε για 1½ ώρα, γυρίζοντας το κρέας δυο φορές και ραντίζοντάς το με το ζουμί του.
- Στη συνέχεια, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει.
- Το σερβίρετε αφαιρώντας το δίχτυ και το συνοδεύετε με σαλάτα, ρύζι ή ζυμαρικά.
συνταγή από xrysessyntages.com