Λικέρ κάστανο!
Υλικά
800 γρ. κάστανα (περίπου 500 γρ. καθαρισμένα που είναι όσα χρειαζόμαστε)
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml νερό
500 ml brandy (ή κονιακ)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κάστανα και χαράζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαιράκι, ένα μεγάλο σταυρό στη βάση τους.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μόλις βράσει, ρίχνουμε τα κάστανα και τα βράζουμε για 20 λεπτά (πρέπει να είναι όλα καλά καλυμμένα από το νερό).
Σουρώνουμε το νερό και καθαρίζουμε τα κάστανα όσο είναι ζεστά. Χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι για να μας βοηθήσει στο ξεφλούδισμα.
Τοποθετούμε τα καθαρισμένα κάστανα ξανά στην κατσαρόλα μαζί με τα 200 ml νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι, χωρίς να τα ανακατέψουμε καθόλου για να μην διαλυθούν.
Αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα τα κάστανα και ρίχνουμε μέσα στο νερό τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και ξαναρίχνουμε τα κάστανα μέσα στο ελαφρύ σιρόπι. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά με το καπάκι ανοιχτό, χωρίς να ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε τα βρασμένα κάστανα σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Σουρώνουμε το σιρόπι της κατσαρόλας με ένα ύφασμα (τουλπάνι) και το προσθέτουμε μαζί με το brandy στα κάστανα.
Κλείνουμε το βάζο αεροστεγώς και το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες.
Όταν περάσουν οι 2 εβδομάδες ανοίγουμε το βάζο, σουρώνουμε το λικέρ μέσα από ύφασμα για να φύγει τυχόν κατακάθι και το φυλάμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι στο ψυγείο.
Στην υγειά σας!
tapantareinews.gr