ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ στην γάστρα με πατάτες δαμάσκηνα, κάστανα και βερίκοκα ή και κυδώνια-ξινόμηλα!
Μια συνταγή πολύ καλή για 4-6 άτομα!
1 μπούτι χοιρινό (θα το αφήσετε ολόκληρο) (ή ένα μεγάλο κομμάτι ψαχνό 2-3 κιλά που θα κόψετε στην μέση)
6-8 μεγάλες πατάτες σε κομμάτια
Αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, κάστανα, βερίκοκα και σύκα όσα θέλετε, επίσης σταφίδες αν θέλετε, τις σκορπίζετε στην γάστρα, ακόμα και ξυνόμηλα ή κυδώνια
1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι, 2 κ.σ. μέλι , 4 κ.σ. λάδι τα χτυπάμε στο μούλτι
Αλάτι, πιπέρι, σκόρδο
Πλένουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε καλά, κάνοντας “μασάζ” το κρέας. Το βάζουμε στην γάστρα με τις πατάτες και τις αλατίζουμε.
Χαράζουμε παντού το κρέας, χώνοντας μέσα στις σχισμές, σκόρδο, αποξηραμένα κομμάτια φρούτων (όσα θέλετε, και ότι θέλετε)
Περιχύνουμε παντού με την σάλτσα που φτιάξαμε
Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 τουλάχιστον, βάζω την γάστρα με το καπάκι της, για 3 ώρες! Ενδιάμεσα με προσοχή προσθέτω νερό όποτε χρειάζεται, 1 μπρίκι κάθε φορά.
Βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε να πάρει χρώμα.