Απίθανη και εντυπωσιακή συνταγή από την Σαντορίνη!
Του σεφ Γιώργου Χατζηγιαννάκη και το καταπληκτικό εστιατόριο Σελήνη
Χοιρινό με φάβα, κάπαρη και τοματάκια Σαντορίνης
Συστατικά:
½ κιλό φάβα, κατά προτίμηση σαντορινιά
1 ½ λίτρο νερό
2 φέτες καπνιστό χοιρινό ή μπέικον
1 κουταλιά της σούπας πελτέ από τον συνεταιρισμό Santo
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
700γρ. χοιρινό, κατά προτίμηση λαιμό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
20-25 τοματίνια Σαντορίνης (αν δεν βρείτε φρέσκα σαντορινιά αντικαταστήστε με μικρά cherry)
καπαρόφυλλα , κατά προτίμηση σαντορινιά
Οδηγίες:
Βράζουμε τη φάβα με το νερό σε χαμηλή φωτιά, για περίπου ¾ της ώρας, ώσπου να γίνει πουρές (η σαντορινιά φάβα δε χρειάζεται τόσο πολύ βράσιμο). Προς το τέλος προσθέτουμε τον πελτέ και το καπνιστό και βράζουμε για 10 περίπου λεπτά. Κατεβάζουμε τη φάβα από τη φωτιά, αφαιρούμε και πετάμε το καπνιστό και την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους των 2-3 εκατοστών. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και σωτάρουμε και τα δύο με ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τη φάβα και τη κάππαρη και ανακατεύουμε καλά, ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση. Σ’ ένα ταψί τοποθετούμε 6 τσέρκια μακρόστενα ή διαμέτρου 10 εκατοστών και τα γεμίζουμε με το μείγμα φάβας-χοιρινό. Τοποθετούμε από πάνω τα κόκκινα τοματίνια, τα αλείβουμε με λίγο λάδι και τα βάζουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.
Βγάζουμε τα τσέρκια από το φούρνο και με μια φαρδιά σπάτουλα τα τοποθετούμε σε 6 πιάτα. Αφαιρούμε τα τσέρκια με προσοχή και γαρνίρουμε με τα καπαρόφυλλα.
πηγη gourmed.gr