ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΣΠΕΣΙΑΛ, από την Αστυπάλαια + οδηγίες για υπέροχη μπισκ (bisque)!
Υλικά
600-700 γρ. Αστακό
1/2 κιλό λιγκουίνια βρασμένα
20 γρ. βούτυρο
10 γρ. κονιάκ
200 γρ. μπίσκ (σως)
Υλικά για την μπισκ-σως:
Κεφάλια από γαρίδες ή αστακό
5 ντομάτες μέτριες
30 γρ. βούτυρο
10 γρ. κονιάκ
Λίγο σέλινο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με τα κεφάλια από τους αστακούς και τα τσιγαρίζω σπάζοντας τα ταυτόχρονα.
Προσθέτουμε το κονιάκ και κατόπιν τις ντομάτες τις οποίες ήδη τις έχουμε ξεφλουδίσει και περάσει από το τρίφτη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σέλινο, το αλάτι, το πιπέρι και σκεπάζουμε το φαγητό για περίπου 1:30’ προσθέτοντας χλιαρό νερό εφόσον αυτό χρειάζεται.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λίγο βούτυρο, βγάζουμε την ψίχα του αστακού, τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά και κατόπιν σβήνουμε με κονιάκ.
Προσθέτουμε την μπισκ-σως και στη συνέχεια τα λιγκουίνι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά.
Πηγή εικόνας: mylandingrunway.com, συνταγή astypalaia-island.gr