Για το φύλλο
-
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
½ κουτ. γλυκού αλάτι
-
1/3 φλιτζανιού βούτυρο ή ηλιέλαιο
-
1 κρόκο αβγού
-
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
-
6 κουτ. σούπας νερό (περίπου)
Για τη γέμιση
-
1½ φλιτζάνι αμύγδαλα (με τη φλούδα), χοντροαλεσμένα
-
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
-
λίγη κανέλα
-
1 ασπράδι αβγού
-
λίγο ροδόνερο (προαιρετικά)
Για το τηγάνισμα
-
ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
-
φλούδα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
3 φλιτζάνια νερό
-
1 φλιτζάνι μέλι
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
τη φλούδα και 3 κουτ. σούπας χυμό από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
-
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
-
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
-
λίγη κανέλα
Ετοιμάζετε στο μεταξύ τη γέμιση: Χτυπάτε το ασπράδι του αβγού με τη ζάχαρη σε μαρέγκα και την ανακατεύετε με την κανέλα και τα χοντροαλεσμένα αμύγδαλα. Στο τέλος αρωματίζετε αν θέλετε με λίγο ροδόνερο.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού για 5-6 λεπτά, από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Ρίχνετε και το μέλι, ανακατεύετε να διαλυθεί και το αφήνετε να κρυώσει. Πρέπει να έχετε ένα αραιό σιρόπι.
Παίρνετε τη ζύμη, την πλάθετε για λίγο με τα χέρια και τη μοιράζετε σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Ύστερα τα πλάθετε σε μπάλες και τις ανοίγετε, μία μία ξεχωριστά σε λεπτά φύλλα.
Κάθε φύλλο το κόβετε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων 9×11εκ. Βάζετε στην άκρη κάθε κομματιού από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και το τυλίγετε σε ρολό. Με ένα πιρούνι πιέζετε καλά και τις δύο άκρες των ρολών να κλείσουν (έτσι σχηματίζονται τα «δάχτυλα») και τα αραδιάζετε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τελειώσετε με όλη τη ζύμη.
Ζεσταίνετε καλά σε μέτριο κατσαρολάκι το λάδι και τηγανίζετε τα δάχτυλα λίγα λίγα για 1-2 λεπτά κάθε φορά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πριν κρυώσουν τα σιροπιάζετε βυθίζοντάς τα στο κρύο σιρόπι για 1-2 λεπτά.
Τα μεταφέρετε σε σχάρα και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν καλά. Στο μεταξύ ανακατεύετε τη ζάχαρη με την κανέλα και τα ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα και πασπαλίζετε τα «δάχτυλα» λίγο πριν τα σερβίρετε.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης – Food styling: Elena Jeffrey