Τα “κοκοτάκια” ή “κουκουτάκια”!
Θα σας δώσουμε συνταγή από το tripod.com
10 αυγά
1 κιλό αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (προστέθηκε από τις νεότερες νοικοκυρές)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κιλό ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας μέλι
Λάδι όσο χρειάζεται για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά σε μια λεκάνη πάρα πολύ καλά, μετά ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και το ξύδι και τα ζυμώνουμε προσέχοντας η ζύμη να είναι μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στη λεκάνη για είκοσι λεπτά για να φουσκώσει και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το απλώνουμε με τον πλάστη ώστε να γίνει φύλλο και το οποίο στη συνέχεια το κόβουμε με ειδική μηχανή (τροχός με δοντάκια) σε λουρίδες τις οποίες τυλίγουμε σε σχήμα κορδέλας. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει πολύ καυτό και ρίχνουμε μέσα σ’ αυτό ένα-ένα τα κοκοτάκια για ψήσιμο. Τα ψήνουμε ένα-ένα φύλλο χωρίς να περιμένουμε να τα απλώσουμε και τα τέσσερα μαζί. Στη συνέχεια φτιάχνούμε το σιρόπι ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα ανάλογα ένα ποτήρι νερό, δυο ποτήρια ζάχαρη και το μέλι και αφήνουμε το μείγμα να βράσει αρκετή ώρα μέχρι να δέσει και σταθεί στο κουτάλι. Στύβουμε μισό λεμόνι μέσα για να μη ζαχαρώνει το σιρόπι και ρίχνουμε μέσα σ’ αυτό τα κοκοτάκια για να σιροπιάσουν. Μετά τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί αραιά το ένα από το άλλο κι αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω σ’ αυτά ψιλή ζάχαρη και κανέλλα.
φωτο cookpad