(Ανατολίτες οι μοναχοί (Αρμένιοι), ανατολίτικης προέλευσης και το γλυκό τους αφού η χρήση των ρόδων στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική συνηθίζεται κυρίως σε ασιατικές και ανατολικοευρωπαϊκές κουζίνες (αν και δεν λείπει και από συνταγές όλου του κόσμου…).πηγή cretangastronomy.gr
Συνταγή
200γρ. τριαντάφυλλο (τα ροδοπέταλα μόνο)
1 κιλό ζάχαρη
4 φλυτζάνια νερό
1 ½ κ.τ.σ. χυμό λεμόνι
½ κ.τ.γ. ξυνό.
Αφαιρούμε τα πέταλα των τριαντάφυλλων από το κοτσάνι και κρατάμε στην ακρη μια χούφτα από τα μικρότερα και τα λιγότερο καλά.
Σε βαθύ τσουκάλι βράζομε τα 4 φλυτζάνια το νερό. Μόλις βράσει αφαιρούμε το ένα φλυτζάνι και ζεματάμε σ΄αυτό τα μικρά και άχρηστα φυλλαράκια που έχομε κρατήσει στην άκρη.
Αφαιρούμε τα ζεματισμένα φυλλα και στο νερό διαλύομε το μισό κουταλάκι το ξυνό και το κρατάμε στην ακρη.
Στο υπόλοιπο νερό που βράζει ρίχνομε τα 200 γρ. τριαντάφυλλο και τα βράζομε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνομε τη ζάχαρη και λίγο λίγο το νερό με το διαλυμένο ξυνό, ανακατεύοντας συνεχώς.
Συνεχίζομε το βράσιμο μέχρι να δέσει το γλυκό, περίπου 12-15 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνομε το χυμό λεμονιού, ανακτεύομε, αφήνομε να βράσει για ένα-δύο λεπτά ακόμη και σβήνομε τη φωτιά.
συνταγή από oinomagirion.blogspot.com, φωτο olivemagazine