Το ελαιόψωμο που βασίζεται στην παλιά και πολύ πετυχημένη ιταλική συνταγή “ψωμί χωρίς ζύμωμα”!
Ψήνεται σε λαδόκολλα για να μην λερώνετε γάστρα ή ταψί! Μια αναλυτικότατη συνταγή, για επιτυχία!
Υλικά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 φλ. αλεύρι Φαρίνα «00»,(αυτό για πίτσα ή άλλο σκληρό αλεύρι)
1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως,
¼ κουταλάκι μαγιά ξηρή,
1 ½ κουταλάκι αλάτι,
½ φλ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες,
1 κουταλιά φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα,
2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο,
1 ¾ φλ. χλιαρό νερό.
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 φλ. αλεύρι Φαρίνα «00»,(αυτό για πίτσα ή άλλο σκληρό αλεύρι)
1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως,
¼ κουταλάκι μαγιά ξηρή,
1 ½ κουταλάκι αλάτι,
½ φλ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες,
1 κουταλιά φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα,
2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο,
1 ¾ φλ. χλιαρό νερό.
Εκτέλεση
- Βάζετε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Το αφήνετε να ψηθεί και να μαλακώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Το αφήνετε κατά μέρος να κρυώσει λίγο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, τις ελιές, το δυόσμο και τον κόλιανδρο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και όσο ελαιόλαδο έχει στο τηγάνι. Ρίχνετε το νερό και ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα από σιλικόνη, μέχρι όλα τα στεγνά υλικά να έχουν υγρανθεί. Θα έχετε μια πολύ βρεγμένη ζύμη.
- Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να «ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες. Αυτό που κάνω εγώ, είναι να φτιάχνω το ζυμάρι από την προηγούμενη μέρα και να ψήνω το ψωμί την επομένη. Αν θα το ψήσω τη μεθεπόμενη ή μετά από 2-3 μέρες μεταφέρω το ζυμάρι στο ψυγείο.
- Όταν είστε έτοιμοι να ψήσετε το ελιόψωμο απλώνετε στον πάγκο σας ένα κομμάτι αντικολλητική λαδόκολλα. Την πασπαλίζετε με αρκετό αλεύρι. Με μια σπάτουλα σιλικόνης, βγάζετε το ζυμάρι από το μπολ κατευθείαν στη λαδόκολλα (θα είναι σχεδόν ρευστό. Η ζύμη θα είναι πολύ βρεγμένη). Αλευρώνετε την επιφάνεια της ζύμης. Με μια σπάτουλα διπλώνετε τη ζύμη από έξω προς τα μέσα, 4-5 φορές ώστε να δημιουργήσετε ένα κάπως στρογγυλό σχήμα.
- Σηκώνετε τις 4 γωνιές του λαδόχαρτου και μεταφέρετε τη ζύμη μαζί με το χαρτί σε ένα μπολ. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει 2 ώρες.
- 30 λεπτά πριν τελειώσουν οι δυο ώρες ανάβετε το φούρνο στους 240°C. Βάζετε μέσα μια μεγάλη σιδερένια κατσαρόλα (αν δεν έχετε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο δέστε τη σημείωση). Όταν περάσουν οι 2 ώρες, σηκώνετε τη ζύμη, πάλι από τις 4 γωνιές του λαδόχαρτου και τη βάζετε μαζί με το χαρτί μέσα στην καυτή κατσαρόλα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Ψήνετε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, αφαιρείτε προσεκτικά το χαρτί από το ψωμί και βάζετε πίσω το ψωμί και την κατσαρόλα στο φούρνο ξεσκέπαστη. Συνεχίζετε το ψήσιμο για αλλά 15 λεπτά.
xrysessyntages.com